Tešanj dobiva nove kapacitete: Planira se adaptacija hotelskog kompleksa i izgradnja nove poslovno-stambene zgrade

23.03.2012. 16:11 / Izvor: eKapija.ba
Tešanj dobiva nove kapacitete: Planira se adaptacija hotelskog kompleksa i izgradnja nove poslovno-stambene zgrade

Općinsko Vijeće Tešnja je usvojilo urbanistički projekt "Tešanj-Centar" kojim je predviđena nadogradnja hotelskog kompleksa i izgradnja stambeno – poslovne zgrade. Hotelski kompleks će se prostirati na na površini od 2235 m2, a stambeno-poslovni objekt, koji će se graditi, bit će na površini od 1673 m2.

Što se tiče hotelskog kompleksa, iz Općine Tešanj navode da se, ne radi o izgradnji novog objekta nego o adaptaciji i nadogradnji već postojećeg hotela koji od rata nije u funkciji. Inače, hotel i zemljište je u vlasništvu tešanjske firme Farex koju je njegovu imovinu kupila u stečaju.

Urbanističkim projektom je predviđena izgradnja potpuno novog stambeno-poslovnog objekta "Grič" na već spomenutoj parceli od 1673 m2. Ovaj objekt će se graditi na neuređenom zemljištu iza hotela.

Planom je predviđena izgradnja objekta sa tri kata u sklopu kojeg bi bio garažni prostor za stanare, a u suterenu tog objekta će se nalaziti garažni prostor sa 16 mjesta za potrebe hotela. Stambeni prostor će se moći, kažu iz Općine, ukoliko bude bilo interesa, pretvoriti i u hotelski sadržaj.

Kako saznajemo, investitor tj. kompanija Farex, je već podnijela zahtjev za urbanističku suglasnost shodno usvojenom urbanističkom projektu, a nadležna služba bi trebala razmatrati zahtjev. Ukoliko budu dobili suglasnost Općinsko vijeće će nakon toga dodijeliti potrebne sadržaje i onda će se ići na dobijanje građevinske dozvole.

U urbanističkom projektu je navedeno da građevinska linija na stambeno-poslovnom objektu "Grič" može biti promijenjena samo radi eventualne ugradnje vanjskog lifta za invalidna lica, na mjestu i na način dat na prilogu mreže građevinskih i regulacionih linija.

Urbanistički projekt je radio Institut za arhitekturu Arhitektonskog fakulteta u Sarajevu.

D.Kozina

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti