UNO: Naredba o nadležnosti carinskih ispostava za carinjenje robe sa Dalekog istoka ostaje na snazi

20.10.2012. 08:29 / Izvor: eKapija.ba
UNO: Naredba o nadležnosti carinskih ispostava za carinjenje robe sa Dalekog istoka ostaje na snazi

Naredba o nadležnosti carinskih ispostava za carinjenje određenih vrsta robe iz azijskih i afričkih zemalja neće biti stavljena van snage, rekao je za eKapiju načelnik Odjeljenja za komunikacije Uprave za neizravno oporezivanje /UNO/ BiH Ratko Kovačević.

Podsjetimo, naredbom koja je UNO donijela prije desetak dana, a što je izazvalo gnijev špeditera koji navode da će im to nanijeti velike štete, robe porijeklom iz Azije i Afrike poput tekstila, kože, obuće, kozmetike, proizvodi hemijske industrije, plastične mase, keramički proizvodi, alati, mašine i električni uređaji carinit će se samo u carinskim ispostavama u Gradišci, Tuzli, Novom Gradu i Sarajevu. To su carinske ispostave u kojima će se vršiti detaljan pregled pomenute robe, a samo detaljnim pregledom može se, kažu u UNO, utvrditi stvarna carinska vrijednost na koju će biti obračunate i plaćene uvozne dažbine.

Kovačević navodi da je Naredba donesena u cilju zaštite javnih prihoda od indirektnih poreza. "Naime, na osnovu analize koju je uradila UNO utvrdilo se da su pojedine vrste roba porijeklom iz Azije i Afrike carinjene po ekstremno niskoj vrijednosti u cilju izbjegavanja plaćanja uvoznih dažbina. U svim slučajevima gdje smo utvrdili određene propuste bit će izvršena naknadna kontrola, obračun i naplata uvoznih dažbina, a pored toga bit će utvrđena i eventualna odgovornost svih sudionika u postupcima uvoznog carinjenja, dakle od samog uvoznika, preko špeditera do carinske službe. Za sve za koje se utvrdi da su sudjelovali u određenim nezakonitim radnjama, UNO će pripremiti izvještaje i proslijediti Tužilaštvu BiH", kazao nam je Kovačević.

Na optužbe komora da je Naredba suprotna Zakonu o carinskoj politici BiH Kovačević navodi da član 57. pomenutog Zakona kaže: "Uzimajući u obzir karakter robe i carinske postupke u koje roba treba biti stavljena, u svim slučajevima gdje je to moguće, carinski organi određuju nadležnost pojedinačnih carinskih ispostava".

"Također, nema apsolutno nikakvog govora o zatvaranju određenih carinskih ispostava iz razloga što se pomenutom naredbom u četiri carinske ispostave usmjeravaju samo određene robe i to porijeklom iz Azije i Afrike. Te iste pomenute robe koje imaju porijeklo iz drugih zemalja, kao i sve ostale robe koje nisu pomenute u naredbi potpuno normalno se mogu cariniti u svim ostalim carinskim ispostavama", navodi on.

Sa istim problemom su se, kaže, susrele i susjedne zemlje poput Srbije, Hrvatske i Slovenije, a taj problem su riješile upravo na način da su ograničile broj carinskih ispostava za carinjenje određenih roba koje su se pokazale rizičnim za naplatu uvoznih dažbina.

"Notočne i neutemeljene su priče da se spomenutom naredbom ide na ruku bilo kom entitetu, bilo kojoj carinskoj ispostavi ili bilo kojoj špediterskoj kući. Napominjem da je pomenuta naredba privremenog karaktera. Ima za cilj uvođenje reda u oblasti carinjenja određenih roba porijeklom iz azijskih i afričkih zemalja i zaštitu prihoda od indirektnih poreza što je suština postojanja UNO", navodi on.

Kovačević tvrdi i da je UNO BiH dobio informaciju od carinskih službi Hrvatske i Slovenije da veliki broj kontejnera sa pošiljkama koje dolaze sa dalekog istoka, od 10. listopada/oktobra, kada je naredba stupila na snagu, stoji u lukama Kopar, Rijeka i Ploče, te da čekaju da određene grupe blokadama i štrajkovima izvrše pritisak na UNO BiH da naredbu stavi van snage kako bi odmah nakon toga već uhodanim putevima na udruženoj grupi uvoznik-špediter-carinska služba nastavili cariniti robu kao i do sada, uz izbjegavanje plaćanja stvarnih uvoznih dažbina.

"Naredba o nadležnosti carinskih ispostava za carinjenje određenih vrsta roba afro-azijskog porijekla neće biti stavljena van snage. I svi oni koji čekaju da se to desi imaju samo dvije mogućnosti. Prva je da robu uvezu u BiH i carine u nadležnim ispostavama, a druga je da tu rabu vrate u zemlje porijekla. Treće mogućnosti nema", naveo je on.

Na optužbe da će to prouzročiti enormne troškove špediterima kaže da su u proteklih nekoliko dana UNO dobila podršku od mnogih obveznika koji u potpunosti posluju u okviru zakona kad je u pitanju uvoz roba u BiH. "I pored toga što će pomenuta naredba možda prouzrokovati nešto više troškove, ti obveznici su dali podršku UNO u cilju uvođenja reda u oblast carinjenja uvoznih roba", navodi Kovačević.

Navodi i da žele vjerovati da su pojedine gospodarske komore u BiH samo iz neznanja, a ne iz nekog drugog razloga, daju podršku grupi koja na sve moguće načine pokušava ishodovati nastavak uvoznog carinjenja uz izbjegavanje plaćanja uvoznih dažbina.

Danijela Kozina

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti