Za financiranje Tempus programa 2,4 milijuna eura od EK-a

30.11.2012. 14:06 / Izvor: eKapija.ba
Za financiranje Tempus programa 2,4 milijuna eura od EK-a

BiH bi trebala sa Europskom komisijom zaključiti sporazum o finaciranju programa Tempus 2012. koji je namjenjen razvoju visokog obrazovanja BiH. Program se financira na godišnjoj razini. Prijedlog osnova za zaključivanje sporazuma o financiranju u sklopu Instrumenta pretpristupne pomoći, utvrdilo je Vijeće ministara na svojoj posljednjoj sjednici.

Ciljevi sporazuma su daljnje usuglašavanje rada visokoškolskih ustanova s europskim standardima, bolja sveučilišna administracija i jača regionalna suradnja između sveučilišta. U skladu sa sporazumom, Europska komisija će sudjelovati u financiranju grant sredstvima u maksimalnom iznosu od 2,4 milijuna eura za dio programa koji se odnosi na Bosnu i Hercegovinu, dok će korisnici granta u BiH ukupno osigurati 266.666 eura.

Inače, kroz program TEMPUS promovira se mobilnosti studenata Europe i daje podrška modernizaciji obrazovanja u Europi i zemljama Zapadnog Balkana.

To uključuje financiranje dvije vrste aktivnosti: zajedničkih projekata u okviru kojih je moguće modernizirati i distribuirati nove nastavne planove, metode ili materijale, modernizirati rukovođenje i upravljanje institucijama visokog obrazovanja.

Drugi dio pomoći odnosi se na strukturalne mjere koje doprinose jačanju i reformi institucija i sistema visokog obrazovanja, poboljšanja njegovog kvaliteta i usklađenosti sa događajima u Uniji. U okviru Tempusa je i program cjeloživotnog obrazovanja. Program promovira saradnju između zemalja Unije i njihovih partnera izvan EU.

Što se tiče BiH jedna od odredbi Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanja se odnosi i na edukaciju i trening, a to je da stranke trebaju surađivati u cilju podizanja razine opće edukacije i stručne edukacije i treninga u BiH, kao i u oblasti politike mladih i njihovog rada kao i neformalne edukacije.

Navodi se da prioriteti visokog obrazovanja trebaju biti dostizanje ciljeva iz Bolonjske deklaracije i uspostava Bolonjskog procesa.

D.K.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti