Od plaćanja PDV-a izuzeti humanitarne telefonske pozive: Na 1.398. 000 KM pomoći plaćeno 237.660 KM PDV-a

25.01.2012. 13:39 / Izvor: Glas Srpske
Od plaćanja PDV-a izuzeti humanitarne telefonske pozive: Na 1.398. 000 KM pomoći plaćeno 237.660 KM PDV-a

U Republici Srpskoj je tokom prošle godine bilo aktivno 89 kratkih humanitarnih brojeva "M:tela", putem kojih je prikupljeno 1.398.000 maraka pomoći, a na ovaj iznos plaćeno je čak 237.660 maraka PDV-a.

Portparol "M:tela" Aida Halilović rekla je da je na ovaj način godinu ranije prikupljeno 668.324 KM pomoći, dok je na porez "otišlo" 113.615 KM. U 2010. bila su aktivna 74 kratka humanitarna broja.

"Od svakog poziva cijela marka ide u humanitarne svrhe, dok dodatnih 0,17 KM predstavlja PDV. Telekomunikacione usluge nisu oslobođene obaveze plaćanja PDV-a, a sav prihod prikupljen na ovaj način ide na račun državnog trezora", istakla je Halilovićeva za "Glas Srpske".

Prema njenim riječima, tokom januara ove godine aktivirano je sedam kratkih brojeva.

"Svakog mjeseca aktivni su kratki brojevi za koje važi isto pravilo. Jednim pozivom građani poklanjaju jednu marku za različite humanitarne akcije", dodala je Halilovićeva.

Naime, Komisija za finansije i budžet Predstavničkog doma Parlamenta BiH danas bi trebalo da razmotri prijedlog poslanika SDS-a Aleksandre Pandurević da se od plaćanja PDV-a izuzmu humanitarni telefonski pozivi kojima se doniraju sredstva za liječenje teško oboljelih u inostranstvu.

Obrazlažući Prijedlog zakona o dopunama Zakona o PDV-u, Pandurevićeva je navela da bi BiH, odricanjem prihoda od PDV-a na humanitarne pozive, na indirektan način pomogla životno ugroženima za koje je jedini spas liječenje van zemlje.

UO Uprave za indirektno oporezivanje BiH smatra da nema potrebe za izmjenom Zakona o PDV-u na predloženi način, navodeći da ne postoji zakonska obaveza obračuna i plaćanja PDV-a na iznos donatorskih novčanih sredstava prikupljenih putem poziva na humanitarni broj.

"Nema potrebe za izmjenu Zakona o PDV-u, a svrha zbog koje je predložena izmjena može se postići ako određeni operateri prilagode svoj rad i tehničke mogućnosti provođenju zakona", konstatuje se u dopisu UIO.

Direkcija za evropske integracije dostavila je mišljenje o predloženom zakonu, navodeći da bi sve dobrotvorne donacije trebalo da budu oslobođene plaćanja PDV-a, a ne samo prikupljanje novčanih sredstava za liječenje teško oboljelih.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti