Održana panel diskusija: Poljoprivrednici Brčko Distrikta očekuju podršku države

26.04.2012. 15:45 / Izvor: eKapija.ba
Održana panel diskusija: Poljoprivrednici Brčko Distrikta očekuju podršku države

U organizaciji Udruženja Vesta u srijedu je u Brčko Distriktu održana prezentacija i panel diskusija o europskim inicijativama za razvoj ruralnih zajednica. Cilj prezentacije i diskusije je doprinos boljem upoznavanju i razumijevanju EU, njenih politika i programa ruralnog razvoja, kao i koristi koje od istih imaju zemlje kandidati i potencijalni kandidati i zemlje članice Europske unije.

Prezentaciji je prisustvovalo 67 predstavnika Vlade Brčko Distrikta, mjesnih zajednica, poljoprivrednih zadruga, proizvođači, prerađivači, nevladine organizacije, mediji. Učesnici su upoznati sa prednostima približavanja BiH Europskoj uniji, posebno kada je riječ o razvoju poljoprivrede i ruralnih zajednica, te ulaganjima u projekte ruralnog razvoja. Tom prilikom su iznijeli i vlastito stajalište o prednostima prilagođavanja EU standardima u razvoju poljoprivrede i diskutovati o mogućnostima unaprjeđenja poljoprivrednog i ruralnog razvoja Brčkog.

Učesnici Panel diskusije su bili složni u ocjeni da je pored pojedinačnog angažmana poljoprivrednika, udruženja i lokalne zajednice, neophodan širi angažman države koja će dati puni doprinos i podršku. Kažu da se već nalaze u Europi, ali da naši zakoni nisu funkcionalni i primjenjivi.

„Jos uvijek nemamo zakon o poljoprivrednom zemljištu, kao jedan od glavnih za rješavanje problema u oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja. Mi imamo dovoljno novca i ljudi u BiH, ali nemamo funkcionalnu državu i tu leži najveći problem“, rekao je Abdulah Koralić.

Predstavnik UG „Povratak“, Dubravko Barišić je rekao da udruženje obuhvala 17 povratničkih mjesnih zajednica, koje su tokom rata pretrpjele velika razaranja.

„Danas imamo problem sa povratkom, naročito mlađih stanovnika u te mjesne zajednice. Nemaju uslove za normalan život i rad. Lokalna zajednica nije prepoznala značaj našeg rada i djelovanja. To je područje sa 11 hiljada hektara zemljišta koje propada, a to nikoga ne zanima“, istakao je Barišić i naglasio svoju podršku inicijativi formiranja Lokalne akcione grupe i osposobljavanju njenog osoblja za pripremu i realizaciju projekata.

Učesnici debate su izrazili mišljenje da je veoma bitno jačanje udruženja i udruživanja, jer pojedinačno ne mogu nastupati na tržištu kao proizvođači bilo kakve robe, niti kao korisnici fondova Europske unije.

Održana panel diskusija jedna je od deset planiranih u okviru projekta „Get to know EU“ („Upoznajmo EU“). Projekat finansira Europska unija u iznosu od 33,600 eura iz sredstava Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA 2010). Projektom je planirano uključivanje najmanje 500 predstavnika zainteresiranih za ruralni razvoj u sjeveroistočnoj BiH, u dijalog o procesu EU integracija, kroz promociju EU LEADER pristupa za razvoj ruralnih zajednica.

Nakon uspješno održanih šest panel diskusija u općinama Gračanica, Lukavac, Živinice, Gradačac, Modriča i Brčko Distriktu, predviđene su iste u općinama Tuzla, Bijeljina, Zvornik i Derventa.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti