EP HZHB predložila poskupljenje električne energije od 33 posto

14.01.2012. 08:40 / Izvor: eKapija.ba
EP HZHB predložila poskupljenje električne energije od 33 posto

Na prvoj redovnoj sjednici FERK-a održanoj u petak donesena je Odluka o provođenju petog tarifnog postupka po zahtjevu Javnog poduzeća Elektroprivreda Hrvatske zajednice Herceg Bosne d.d. Mostar za djelatnost snabdijevanje električnom energijom prvog reda, kojom je utvrđeno da je započeo postupak formalne rasprave u petom tarifnom postupku po navedenom zahtjevu.

Javno poduzeće "Elektroprivreda HZ HB" d.d. Mostar kao razloge za podnošenje zahtjeva navodi lošu hidrologiju, smanjenu mogućnost proizvodnje električne energije iz vlastitih proizvodnih objekata zbog planiranog remonta HE Rama u drugoj polovini 2012. godine, te nabavku nedostajućih količina električne energije na tržištu za potrebe snabdijevanja tarifnih kupaca po cijenama znatno većim od cijena nabavke iz 2010. godine.

Podnosilac zahtjeva je cjelokupno povećanje dodijelio kupcima na 110kV naponskom nivou, tako da je istima predložio povećanje od 33%.

U skladu sa planom aktivnosti formalna rasprava tokom petog tarifnog postupka za djelatnost snabdijevanje električnom energijom će se održati 31.01.2012. godine sa početkom u 09:00 sati, u prostorijama FERK-a, na adresi Blajburških žrtava br. 33, Mostar.

Na formalnim raspravama prisustvo javnosti je dobrodošlo, ali u istim mogu učestvovati zaposlenici FERK-a, predstavnici podnosioca zahtjeva i umješači. Zahtjev za sticanje statusa umješača podnosi se do 19.01.2012. godine do 12:00 sati na adresu FERK-a.

Na sjednici je donesena i Odluka o imenovanju voditelja postupaka formalnih rasprava u petom tarifnom postupku.

Osim toga, na sjednici su donesena rješenja po prijedlogu dozvola za rad-licenci za obavljanje elektroprivredne djelatnosti proizvodnja električne energije, podnosioca zahtjeva „VESNA-S“ d.o.o. Bugojno i G.P.P.D. "VLAŠIĆ GRADNJA" Travnik. Usvojeni su tekstovi obavještenja o podnesenim zahtjevima za izdavanje dozvola za rad-licence za snabdijevanje električnom energijom drugog reda, podnosioca zahtjeva "EZPADA" d.o.o. Čapljina i "KTG ZENICA" d.o.o. Zenica, te o podnesenom Zahtjevu za izdavanje dozvole za rad-licence za izgradnju proizvodnog objekta solarne elektrane na krovu gradske toplane u Livnu, podnosioca zahtjeva "ESCO ECO ENERGIJA" d.o.o. Livno.

Nadalje, usvojen je Nacrt rješenja o oduzimanju Dozvole za rad-licence za obavljanje elektroprivredne djelatnosti snabdijevanje električnom energijom drugog reda, imaocu dozvole MEGAPLAN BH d.o.o. Mostar, te je zakazana opšta rasprava koja će se održati 23.01.2012. godine sa početkom u 11:00 sati u prostorijama FERK-a.

Takođe, donesene su odluke o regulatornim naknadama za 2011. godinu i o privremenoj regulatornoj naknadi za 2012. godinu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti