"Voćni rasadnik" iz Srebrenika primjer uspješne kompanije: Spreman dočekuje jesen i planira nova ulaganja

24.08.2012. 11:49 / Izvor: eKapija.ba
'Voćni rasadnik' iz Srebrenika primjer uspješne kompanije: Spreman dočekuje jesen i planira nova ulaganja

"Voćni rasadnik" u Srebreniku spremno dočekuje narednu sezonu jesen 2012. godine, kada je u pitanju osnovna djelatnost, proizvodnja sadnog materijala voća. Za sezonu koja počinje u oktobru pripremljeno je oko 500 hiljada komada drvenastih voćnih sadnica, uglavnom jabuke, kruške i šljive i nešto manje breskve, višnje, kaisije i drugog voća. Pripremljen dobar asortiment u kojem se nalaze i sadnice ukrasnog bilja, cvijeća, ruža a očekuju se i dobri rezultati uroda jabuke sa vlastite plantaže.

Temeljem svega navedenog, gaji se nada da će interes kranjih kupaca biti nešto malo veći u odnosu na prošlu godinu, posebno ako se ima u vidu da su prisutne novčane podrške sa sadnju voća i plantažne zasade, u programu Ministarstva za poljoprivredu FBiH, što bi se trebalo poztivno odraziti na djelatnost ovog uspješnog privrednog subjekta. Naravno da vremenske neprilike nisu zaobišle ni dobra "Voćnog rasadnika", ali su ih u menadžmentu spremno dočekali, pripremili se za sve prilike i neprilike i sveli probleme i štete na najmanju moguću mjeru.

"Ova godina je veoma nepovoljna za poljoprivrednu proizvodnju sa aspekta vremenskih prilika. Mi na sreću na ovom području nismo imali značajnih vremenskih nepogoda. Bilježimo nekoliko manjih udara leda, nešto malo prijavljene štete kod pojedinih poljoprivrednih proizvođača koji su imali zasade voća, posebno šljive i to što se događalo na početku razvoja voćnih kultura sada se manifestuje slabijim urodom, više od 80% proizvodnje će biti industrijska roba, neće biti kvalitet kakav se očekivao. Kada je u pitanju naša firma, mi smo imali sreću da nas nije zahvatio najveći udar, nije nas pogodio led. Sušu smo preduhitrili, pripremili se sistemom navodnjavanja "kap po kap" i s te strane nemamo nikakvih problema. Ni posljednje nevrijeme praćeno jakim vjetrom nije napravilo znatnije štete", izjavio je Taib Joldić direktor firme "Voćni rasadnik" doo Srebrenik. Firma nije samo rasadnik poljoprivrednih kulutra nego i savjeta, ideja, pomoći poljoprivrednim proizvođačima.

(Taib Joldić, direktor firme "Voćni rasadnik")

"Trudimo se pomoći proizvođačima da odaberu prave sorte, pravu stručnu pomoć, savjete i uputstva za pripremu zemljišta, sadnju, zaštitu i održavanje zasada", ističe direktor Joldić.

Nezaobilazna tema je "Hladnjača", poslovni objekat koji je nedavno završen, projekat koji je finansiran sredstvima Voćnog rasadnika kombinacijom vlastitih i kreditnih sredstava. Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede TK je u određenom iznosu podržalo ovaj projekat u dijelu opreme kroz regresiranje dijela kamata. Izgrađeni objekat ima višefunkcionalnu namjenu, hladnjača sa kapacitetom od oko 700 t, prostorom za preradu i pakovanje voća i voćnih prerađevina, izložbeno-prodajnim prostorom i administrativnim dijelom. Hladnjača ima 5 komora, tunel za brzo zamrzavanje kapaciteta 6 t /24 sata, ULO komore i dr.

"Hladnjača je spremna za svoju funkciju i očekujemo punjenje kapaciteta. Planiramo otkup određenih količina šljive i jabuke za industrijsku proizvodnju. Početkom oktobra ćemo početi sladištenje konzumne jabuke za zimnicu. Značajno je da mi imamo vlastitu plantažu jabuke koju, po procjenema, biće oko 80 tona jabuke iz vlastite proizvodnje koju ćemo ponuditi tržištu zajedno sa jabukom koju ćemo nabaviti za potrebe ovog tržišta. Prošle godine smo prodali oko 120 tona jabuke trgovinskim fimama sa ovog regiona. Već je počeo otkup i izvoz šljive koja polako ali sigurno počinje fazu popunjavanja komora Hladnjače", kazao je direktor Joldić.

Kada su u pitanju koncesije za korištenje poljoprivrednog zemljišta u kompleksu "Voćnog rasadnika" ukupne površine od oko 38 hektara, aktivnosti su u završnoj fazi. Kantonalno resorno ministarstvo je pripremilo Ugovor, kod pravobranioca je na ocjeni prijedlog tog ugovora i očekujemo da ćemo potpisati Ugovor ili krajem avgusta ili početkom septembra.

"Ugovorom o koncesiji ćemo riješiti pitanje korištenja zemljišta za narednih 30 godina. Veoma je to značajno sa aspekta ozbiljnijeg i kvalitetnijeg planiranja, ulaganja, razvojnih projekata, biće sve mnogo uređenije", zadovoljan je svime učinjenim, završio razgovor za Komorski informator Taib Joldić direktor firme "Voćni rasadnik" doo Srebrenik.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti