Austrijanci zainteresirani za obuku i zapošljavanje nezaposlenih u BiH

28.10.2011. 09:36 / Izvor: eKapija.ba
Austrijanci zainteresirani za obuku i zapošljavanje nezaposlenih u BiH

U prostorijama Federalnog zavoda za zapošljavanje jučer je održan sastanak kojem su prisustvovali predstavnici te ustanove, Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine, Instituta za promociju privrede (WIFI) Austrijske privredne komore, te firme Kamtech iz Austrije koja je zainteresirana za obuku i zapošljavanje nezaposlenih iz Bosne i Hercegovine.

Između ostalog, iskazana je velika zainteresiranost svih strana za saradnjom, uzimajući u obzir stanje na tržištu rada u Bosni i Hercegovini, potrebe tržišta rada u Zapadnoj Europi te činjenicu da je WIFI najveći europski institut za obuku i prekvalifikaciju nezaposlenih sa oko 360.000 polaznika i oko 11.000 trenera u devet država. Cilj saradnje je organizirati obuku nezaposlenih za deficitarna zanimanja u Bosni i Hercegovini i Austriji.

Miralem Šarić, direktor Federalnog zavoda za zapošljavanje, upoznao je goste sa trenutnim stanjem na tržištu rada u Bosni i Hercegovini i aktivnostima Zavoda, te upozorio da je javnim službama za zapošljavanje u Federaciji Bosne i Hercegovine, prema važećim zakonskim rješenjima, znatno sužen prostor za obavljanje ključne funkcije, a to je obuka, prekvalifikacija i dokvalifikacija nezaposlenih. Utoliko značajnije je uspostavljanje saradnje sa jednim tako renomiranim institutom kao što je WIFI.

Anton Aufner, izvršni direktor WIFI, zadužen za međunarodnu saradnju, istakao je važnost cjeloživotnog učenja te neophodnost bolje uvezanosti javnih službi za zapošljavanje i organizacija koje se bave pripremom nezaposlenih za tržište rada, čime bi se dao značajan doprinos smanjenju nezaposlenosti.

Duljko Hasić, predstavnik Vanjskotrgovinske komore BiH (VTK BiH), rekao je, između ostalog, da VTKBiH daje punu podršku povezivanju Federalnog zavoda za zapošljavanje i WIFI, te da taj čin treba posmatrati i u kontekstu približavanja Bosne i Hercegovine Europskoj uniji. Ovaj projekat je jako bitan jer se u Bosni i Hercegovini veliki broj osoba nalazi na evidenciji nezaposlenih, a u Zapadnoj Europi postoji velika potražnja za radnom snagom određenih profila.

Aufner je na kraju izrazio nadu da će saradnja biti što prije uspostavljena, od čega će korist, prije svega, imati nezaposlene osobe.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti