HP Mostar izdala prigodnu poštansku marku "Gastronomija - Sir trapist"

22.03.2012. 09:40 / Izvor: eKapija.ba
HP Mostar izdala prigodnu poštansku marku 'Gastronomija - Sir trapist'

Hrvatska pošta Mostar izdala je prigodnu poštansku marku, žig i omotnicu prvoga dana "Gastronomija – Sir trapist". Autor likovnog rješenja je Siniša Skenderija, tiskana je u arku od osam maraka u tiskari Zrinski u Čakovcu. Nominalna vrijednost marke je 2,10 KM i u poštanskom prometu koristi se od 21. ožujka 2012. godine.

Godine 1869. godine opat Franz Wendelin Pfanner (1825. – 1909.) zajedno sa šestoricom subraće započeo je gradnju trapističkog samostana "Marija Zvijezda2 u Banjoj Luci. Samostan je, između ostalog, poznat i po stoljetnoj tradiciji proizvodnje delikatesnog sira "trapista" podrijetlom iz francuskog samostana Port-du-Salut. Početke proizvodnje sira u "Mariji Zvijezdi" nalazimo još 1872. godine, u maloj sirani koju je sagradio o. Franz. Proizvodnja "pravog" sira trapista započela je 1882. s dolaskom o. Ignacije iz francuskog samostana Port-du-Salut u banjalučki. U II. svjetskom ratu sirana je u potpunosti uništena, a dolaskom komunista na vlast samostanu trapista 1946. godine oduzet je cjelokupni posjed sa svim inventarom.

Danas u samostanu "Marija Zvijezda" žive jedini preostali trapisti na Balkanu, rođena braća, o. Zvonko i o. Tomislav Topić. Otac Zvonko je voditelj samostana i crkve posvećene Djevici Mariji, a o. Tomislav je župnik i jedina osoba koja poznaje tajnu proizvodnje sira. Prenijeli su mu je redovnici francuskog trapističkog samostana Mont des Cats kod kojih je boravio na poduci. O. Tomislav svojim rukama načini dnevo 60 mladih sireva u sirani "Livač" (Aleksandrovac) nedaleko od Banja Luke. Zemljoradnička zadruga "Livač" osnovana je 2003. na inicijativu biskupa Franje Komarice, a sredinom 2008. ponovno je pokrenuta proizvodnja trapista "Marija Zvijezda".

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti