Heljda razvojna šansa i unosan ekološki biznis u BiH

02.09.2010. 15:54 / Izvor: eKapija.ba
Heljda razvojna šansa i unosan ekološki biznis u BiH

Heljda tipična planinska biljka koja obiluje proteinima antioksidansima, vitaminima B grupe i vlaknima koji pomažu u liječenju stresa, nesanice, dijabetesa... sve više postaje razvojna šansa i unosan ekološki biznis u BiH.

U novije vrijeme o velikom povratku heljde u svakodnevnu ishranu svjedoče poklonici zdrave i prirodne hrane, te već znani rezultati mnogobrojnih naučnih istraživanja, koji kažu da se heljda i proizvodi od heljde nalaze među prvim kada je riječ o eko hrani.

Samir Mehonić, vlasnik organske farme "Eko heljda", najveći proizvođač heljde i proizvoda od heljde u BiH kaže kako naša zemlja ima odlične uslove za uzgoj ove žitarice.

"Perspektiva BiH za uzgoj je ogromna iako se radi o teškom i mukotrpnom poslu koji u vrijeme sezone zahtjeva angažman i po 20 sati dnevno, međutim to nije teško ako krug za plasman finalnog proizvoda nije zatvoren. Heljda se ne može proizvoditi u nizijama, samo u visoravnima, a BiH ima velike platoe iznad 700 metara nadmorske visine koje treba iskoristiti u ovu svrhu“, kaže Mehonjić, naglašavajući kako se država mora više uključiti u proizvodnju heljde na način što će omogućiti poticaje proizvođačima i pratiti projekte.

On smatra kako je u cilju razvoja ekološke proizvodnje i zadovoljavanja tržišta potrebno napraviti simbiozu između resornih ministarstava i proizvođača.

"`Eko heljda` je kao prva organska farma u BiH napravila veliku promociju i građani su je ocijenili kao dobar proizvod. Tako da možemo reći da smo ispunili sve standarde u nečemu što se zove organska proizvodnja i u nečemu što je higijena. Mislim da je normalno kada izađete sa takvim proizvodima da će vas građani prepoznati i nastaviti koristiti", ističe Mehonić, pojašnjavajući kako "Eko heljda" zbog povećanih potreba na domaćem tržištu više ne može izvoziti za Švedsku.

Proizvodi ove kompanije mogu se pronaći u DM drogerijama u Mercatoru, Eurofarm apotekama, DP marketima, Amko Komercu...

"Tržištu nudimo 60 proizvoda na bazi heljde od raznih tinktura, brašna, tjestenine, čuvenih jastuka punjenih heljdom i dušeka, do top proizvoda heljdopita koji je osvojio tržište", kaže Mehonić koji od ove godine planira proširiti proizvodnju heljde koja bi osim što je postala trend u državi mogla postati i izvozna šansa.

E. Ko.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti