Tuzla: Održan sastanak predstavnika firmi koje će biti uključene u Konzorcij - Kvalitetnijom ponudom izaći na libijsko i svjetsko tržište

02.07.2009. 14:00 / Izvor: eKapija.ba
Tuzla: Održan sastanak predstavnika firmi koje će biti uključene u Konzorcij - Kvalitetnijom ponudom izaći na libijsko i svjetsko tržište

Privredna komora Tuzlanskog kantona, 2. jula 2009. godine je bila domaćin drugog sastanka predstavnika firmi, koje će biti uključene u Konzorcij, kojem će prevashodni cilj biti da se sa što kvalitetnijom ponudom izađe na libijsko tržište. Na sastanku podršku ovom velikom privrednom projektu, koji je pokrenut na inicijativu GP Giprom, da li su libijski ambasador u BiH, gospodin Ayad Shawish, te predstavnici Vlade TK i Općine Tuzla, koji su i prisustvovali sastanku.

Ambasador Shawish je u svom obraćanju skupu obećao punu podršku ovom Konzorciju, te naglasio da mu je žao što bh. firme do sada nisu iskoristile mogućnosti libijskog tržišta, na kojem su danas prisutni predstavnici iz 155 zemalja svijeta. Libija u infrastrukturu i stanogradnju u narednom periodu planira uložiti oko 100 milijardi eura, i u tako velikom obimu posla, svoje mjesto može pronaći i ovaj Konzorcij, istakao je između ostalog gospodin Shawish.

Kako je prisutne inforimisao Salih Šabović, direktor firme Giprom, kao partneri cijelog projekta su se javile i neke banke, što će uveliko olakšati posao što kvalitetnijeg ustroja Konzorcija, čija vrata su još uvijek otvorena i za druge firme koje imaju interes za članstvom.

Svoju pomoć projektu formiranja konzorcija ponudile su pored općinskih i kantonalnih vlasti u Tuzli i Vlada FBiH, a očekuje se pored uključenja nekoliko firmi iz Republike Srpske i podrška Vlasti RS-a.

Već na narednoj sjednici predstavnika firmi će se i zvanično formirati Konzorcij pod registrovanim imenom i sa jasno definisanim pravima članica. Sjedište Konzorcija će biti u Tuzli i Tripoliju.

Ovo je sigurno jedan od najvećih privrednih projekata u BiH koji je pokrenut u posljednjih nekoliko godina. Pretpostavlja se da će sa eventualnim dogovorom ovog Konzorcija sa libijskim investitorima, otvoriti prostor za 500 – 1.000 radnika, koji će biti angažovani na libijskim gradilištima, stoji u saopćenju.

Budući članovi ovog konzorcija će vjerovatno biti: GP Giprom, Šipad Komerc, Bingo, Flek Security, ŠF – inžinjering, CPM BH, Ekodom 21, Drina plast, E- plast, Konjuh, Malagić, Aerodrom Tuzla, Interšped, Teco BH, Jafa Jase 4, Tehnograd Company, Sysen, Revizija Škamo, Prohema, Umel, Binder, Proing Građevinar, Hidria Uniklima, te još nekoliko firmi koje su dale načelnu saglasnost da budu dio ovog projekta.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti