Apeor: Zašto BiH gubi oko 2 milijarde eura stranih investicija?

29.09.2010. 16:25 / Izvor: eKapija.ba
Apeor: Zašto BiH gubi oko 2 milijarde eura stranih investicija?

"Od vlasti u BiH tražimo da nam pomogne, stane iza nas, a ne da nam otežava...

Asocijacija proizvođača električne energije iz obnovljivih resursa u BIH – APEOR, na sastanku održanom u Tesliću dana 28.09.2010. godine pozvala je sve one koji, nakon predstojećih oktobarskih izbora, budu na vlasti u BIH da učine sve kako bi se razvojni projekti iz oblasti energetike nesmetano realizirali. APEOR traži:

  • ukidanje administrativnih prepreka za izgradnju energetskih objekata u BIH
  • dovođenje u ravnopravan položaj ulagača privatnog kapitala sa onima koji predstavljaju javni sektor
  • rješavanje problema preniske cijene proizvedenog kilovatsata el. energije aktivno učešće u kreiranju zakonskih rješenja iz ove oblasti

    "Od vlasti u BiH tražimo da nam pomogne, stane iza nas, a ne da nam otežava. Ovdje se stvara fama da su oni koji imaju koncesije i grade energetske objekte mafijaši – a mi tvrdimo da smo graditelji ove zemlje koji ulažu vlastiti kapital, čekaju po 10-12 godina da se uložene investicije vrate i onda te objekte predaju državi", ističe član Upravnog odbora i direktor firme Intrade energija iz Sarajeva Emir Avdić koji dodaje da se boji da će investitori sve više zaobilaziti BiH ako im kažu šta im vlast čini.

    I Predsjednik Skupštine APEOR-a Drago Lukenda tvrdi da se prateći medije stvara dojam da koncesionari i graditelji malih hidroelektrana koriste nešto što drugima pripada i samo uništavaju okoliš, što nikako nije tačno. Nakon oktobarskih izbora, Lukenda traži da im vlast prestane ukidati prava koja su im već jednom data. Iznoseći svoje probleme, vlasnik firme AMITEA iz Mostara Senad Husnić upoznao je članice APEOR-a sa činjenicom da od Općine Konjic ima sve potrebne dozvole na koje je potrošio 3 godine dana, ali u izgradnju mini hidroelektrane ne može jer su federalni propisi derogirali postojeće općinske zakone.

    "Kroz APEOR nastojimo vlastitim iskustvima pomoći investitorima i koncesionarima u oba entiteta u BiH da skrate put pribavljanja čak 30 potrebnih dokumenata za izgradnju jednog energetskog objekta, što obično traje i po dvije godine dana", kaže jedan od članova Upravnog odbora ove Asocijacije Dragoljub Malić, inače vlasnik firme Eling inžinjering iz Teslića. Prema njegovim riječima, u interesu investitora, ali i države treba biti da se procedure skrate i da energetski objekti što prije budu u funkciji, kako bi se koncesiona naknada uplaćivala u entitetske i općinske budžete.

    APEOR, kao Asocijacija koja zastupa interese proizvođača električne energije iz oba bh. entiteta će, zbog svega navedenog, odmah nakon oktobarskih izbora, kako je saopćeno, početi vršiti pritisak na predstavnike vlasti od kojih zavisi energetska politika, budući razvoj i ekonomski napredak u BiH da učine samo najosnovnije - da se ova oblast regulira na pravi način.

    Prije trećeg oktobra, onima koji kreiraju strategije razvoja i stranačke programske platforme, oni koji rade i ulažu poručuju da se u desetinama miliona eura mogu računati dosadašnja ulaganja u male hidroelektrane u BiH, da su kapaciteti i resursi koje imamo u stanju uvesti još oko milijardu i stotinu miliona eura investicija u Federaciju BIH i oko 980 miliona eura u Republiku Srpsku. Koliki je ovo značaj za razvoj domaće privrede najbolje govori podatak da od ukupne investicije, domaćoj građeviskoj operativi ostaje 50-60 % ukupne investicije, poručuju iz APEOR-a.

    APEOR na kraju poziva i vlast, i investitore, koncesionare, te regulatore.... da što prije prepoznaju ovu problematiku o kojoj se raspravljalo u Tesliću, gradu gdje je prije 5 godina i osnovan APEOR – Asocijacija proizvođača električne energije iz obnovljivih resursa.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti