Ekspertima opravdana gradnja hidroelektrana na gornjem toku Neretve

12.09.2008. 08:58 / Izvor: Fena
Ekspertima opravdana gradnja hidroelektrana na gornjem toku Neretve

Komisija za reviziju investiciono-tehničke dokumentacije hidroenergetskog korištenja gornjeg toka Neretve smatra opravdanom gradnju tri hidroelektrane na području Bjelimića i Glavatičeva, te je zaključila da taj projekt osigurava održivi razvoj jer zadovoljava neophodne ekonomske, tehničke, okolinske i društvene aspekte.

- Pregledali smo knjige i držeći se potrebe za novim izvorima čiste energije, kao što su voda, sunce, vjetar i slično, te očekivanog nedostatka energije u svijetu i nedovoljne iskorištenosti našeg hidropotencijala, zaključili smo da bi država BiH od ove gradnje imala ogromnu korist i gotovo nikakve gubitke, rekao je član Komisije prof. Vlatko Doleček.

Prema njegovim navodima, Komisija je došla do zaključka da bi snaga tri nove HE u gornjem toku Neretve bila 730 MW, a da bi godišnja proizvodnja električne energije iznosila 327,65 GWh.

-Uz to, bilo bi izgrađeno 25 kilometara nove ceste i rekonstruirano 20 kilometara postojeće, tokom izgradnje zaposlilo bi se 5.000 do 6.000 radnika, a poznato je da osim potapanja 16 uglavnom bespravno izgrađenih vikendica i jedne ruševne kuće ne bi bilo propadanja drugih objekata, kazao je prof. Doleček.

Izgradnja spomenutih HE na gornjem toku Neretve podržao je i prof. Bajro Golić, istaknuvši da je ona također i ekonomski i finansijski opravdana, pogotovo ako se ima u vidu činjenica da se radi o koncesiji i da će svi objekti nakon 20 godina biti u vlasništvu države.

Golić je kazao da bi vrijednost ukupne investicije iznosila 1,36 milijardi KM, a da bi investitor Intrade energija iz Sarajeva uložila 310 miliona KM u gotovini, dok bi ostatak bio od kreditnih sredstava.

Komisija za reviziju investiciono-tehničke dokumentacije hidroenergetskog korištenja gornjeg toka Neretve imenovana je kao nezavisno stručno tijelo, sastavljeno od multidisciplinarnog tima stručnjaka na osnovu Zaključka Vlade FBiH od 27. decembra 2007. i Rješenja federalnog ministra energije, rudarstva i industrije od 19. juna 2008. godine.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti