Savez općinskih udruga poljoprivrednika USK-a: Žele zadržati istu razinu proizvodnje

20.04.2009. 10:53 / Izvor: Dnevni list
Savez općinskih udruga poljoprivrednika USK-a: Žele zadržati istu razinu proizvodnje

Predstavnici novoosnovanog Saveza općinskih udruga poljoprivrednika USK-a tokom sastanka s Rasimom Bobić, ministricom poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva ovog kantona razgovarali su o stanju u oblasti poljoprivrede s posebnim naglaskom na mljekarstvo.

Naime sve mljekare već od prvog siječnja snizile su otkupne cijene sirovog mlijeka, a sada je to najavio i najveći otkupljivač mlijeka Meggle.

Kako je istaknuto na sastanku kooperanata Megglea do sada su bili pošteđeni ove nepopularne mjere, no i u Meggleu su primorani da zbog kretanja cijena mlijeka na tržištu diljem Europske zajednice i u okruženju ponude manju cijenu i to od 0,137 KM po masnoj jedinici uz rok plaćanja od 30 dana.

Poljoprivrednike je i interesiralo u kojoj će mjeri kanton finansijski pratiti poljoprivredu u ovoj po mnogim najavama, izuzetno teškoj godini. Ministrica Bobić kooperantima je rekla da će sve učiniti kako bi se barem zadržala ista razina poljoprivredne proizvodnje iz protekle godine posebno u oblasti stočarstva.

Kao otežavajuću okolnost je navela to što iako je proračun USK-a nedavno usvojen, još uvijek nije operativan.

Na sastanku je dogovoreno da se organizira sastanak proizvođača mlijeka i predstavnika Veterinarskog zavoda kako bi se otklonile određene nedoumice u radu, a vođen je razgovor i o radu Saveza udruga poljoprivrednika.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti