Slovenci traže od Ugljevika 35 mil. EUR odštete

04.03.2010. 09:22 / Izvor: Dnevne novine SAN
Slovenci traže od Ugljevika 35 mil. EUR odštete

Protiv Rudnika i Termoelektrane Ugljevik, Holding Slovenske elektrane podnio je tužbu sudu sa odštetnim zahtjevom u iznosu od 70 miliona maraka! Tužba se nalazi u osnovnom sudu u Bijeljini.

Slovenci traže da im se isplati odšteta jer im od proljeća 1992. godine nije isporučivana jedna trećina električne energije proizvedene u Ugljeviku. Naime, prema ugovoru iz 1981. godine Slovenci su investirali u izgradnju rudnika i termoelektrane Ugljevik i sve do aprila 1992. njima je isporučivana trećina proizvedene struje.

Elektroprivreda RS je u 2006. godine sa Holdingom Slovenske elektrane potpisala sporazum o izgradnji nove termoelektrane snage 600 megavata i dogradnji postojeće od 300 megavata. Međutim, u martu 2007. Elektroprivreda RS potpisala je isti ugovor sa jednom američkom kompanijom tako da su Slovenci isključeni iz posla.

Direktor Rudnika i Termoelektrane Ugljevik Anto Gajić izjavio je za medije da je čuo za tužbu, ali da ne može ništa reći dok je ne vidi. S druge strane, Slovenci su potvrdili da su podnijeli tužbu i dodali da je moguće i vansudska nagodba. Iz Elektroprivrede Republike Srpske preko medija su poručili da u njihovim poslovnim knjigama nema nikakvih tragova o obavezama prema Slovencima "a ugovor iz 1981. zaključili su sa nekadašnjom Elektroprivredom BiH".

Slovenačka tužba dodatno je uznemirila rukovodstvo Elektroprivrede Republike Srpske. Ovo utoliko više što je češka kompanija Čez već tužila Elektroprivredu RS pred međunarodnim sudom zbog propalog posla vezanog za izgradnju nove termoelektrane u Gacku. Česi na ime odštete traže da im se isplati 60 miliona eura.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti