Voda iz Tešnja među najboljim u svijetu

23.02.2009. 08:56 / Izvor: Nezavisne novine
Voda iz Tešnja među najboljim u svijetu

Zema - tešanjski kiseljak i tešanjski dijamant, dvije gazirane mineralne vode iz Tešnja, našle su se među pet najboljih flaširanih gaziranih voda u svijetu.

Na dvadesetoj međunarodnoj degustaciji voda koja je ovog vikenda održana u Berkeley Springsu, u američkoj saveznoj državi Virdžinija, drugu godinu uzastopno voda zema - tešanjski kiseljak osvojila je drugo mjesto, iza prvoplasirane canadian gold vode iz Manitoba u Kanadi, a tešanjski dijamant našao se na petom mjestu, poziciju niže nego prošle godine.

Ocjenjivano je više od stotinu voda iz šesnaest američkih država i osam zemalja van američkog kontinenta.

Almir Bećarević, vlasnik firme "Zema" Tešanj, u čijim pogonima se proizvodi i puni voda zema - tešanjski kiseljak, nije krio zadovoljstvo plasmanom na ovogodišnjem takmičenju.

"Zadovoljni smo medaljom, pogotovo jer smo drugo mjesto osvojili dvije godine uzastopno. Iako je i ovim potvrđena kvaliteta domaćih voda, u Bosnu i Hercegovinu se i dalje voda nekontrolirano uvozi, a potrošačima se nerijetko plasiraju i vode sumnjivog kvaliteta. Proizvođačima vode fale podsticaji kako bi se ovaj resurs u mnogo većoj mjeri koristio", kazao je Bećarević.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti