Tuzla: Od ponedjeljka u užem dijelu grada otvaranje 36 parkirališta

14.05.2009. 14:00 / Izvor: Oslobođenje
Tuzla: Od ponedjeljka u užem dijelu grada otvaranje 36 parkirališta

Od 18. maja u užem dijelu grada - od Slatine do Pošte - bit će otvoreno 36 parkirališta s oko 1.000 parking mjesta. Ove sedmice se na parkiralištima intenzivno postavljaju automati za naplatu i obilježavanje parking-mjesta.

Parkiralištima će gazdovati Javno komunalno preduzeće Saobraćaj i komunikacije. Nadležni iz ovog preduzeća su budućim korisnicima parkinga na automatima predočili sve potrebne informacije za njihovu upotrebu. Automati će prihvatiti samo kovani novac, a kusur neće vraćati. Vlasnici automobila mogu uzimati karte za sat, ali i za čitav dan.

U nultoj zoni - strogi centar grada - pola sata korištenja parkinga košta 1 KM, a cijeli dan 12 KM. U prvoj zoni sat je jedna, a cijeli dan šest KM, u drugoj zoni sat je 0.50 KM, a cijeli dan korištenja parkinga košta 4 KM. Nedjeljom i praznikom parking se neće naplaćivati.

"Građani nisu dovoljno upoznati sa svim detaljima oko korištenja parkinga. Građanima koji stanuju u zgradama pored parkirališta ostavili smo mogućnost da kupe mjesečne ili godišnje karte za korištenje parkinga za 80 % nižu cijenu od propisane", rekao je direktor JKP-a Saobraćaj i komunikacije Vedran Lakić.

Mjesečne karte u nultoj zoni koštat će 160, u prvoj 80 i u drugoj 50 KM. Godišnje karte u nultoj zoni koštat će 1.500, prvoj 750 i u drugoj zoni 400 KM. Nadležno preduzeće koje će gazdovati parkiralištima uspostavilo je tijesnu saradnju s Ministarstvom unutarnjih poslova i nadležnim inspekcijama.

Ovim načinom uređenja parkirališta Tuzla se približava praksi evropskih gradova.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti