Avionima prevoze i radioaktivne materije

03.05.2018. 08:26 / Izvor: Nezavisne novine
Avionima prevoze i radioaktivne materije

Osim putnika i kućnih ljubimaca, avionima preko aerodroma u BiH redovno se prevoze i medicinska sredstva, te kargo pošiljke radioaktivnog izvora.

Osim putnika i kućnih ljubimaca, avionima preko aerodroma u BiH redovno se prevoze i medicinska sredstva, a desio se i slučaj prevoza kargo pošiljke radioaktivnog izvora.

U zemljama regiona već se uveliko avionima prevoze vještački organi, dijelovi organa, lijekovi kojih nema u tim zemljama i druga medicinska sredstva, a na aerodromima u BiH redovno se transportuju matične ćelije, biološke supstance kao i razne vrste lijekova.

U aerodromima u Sarajevu i Banjaluci naglašavaju da svaka otprema restriktivne robe mora biti u skladu s vazduhoplovnim bezbjednosnim zahtjevima i standardima koje propisuju međunarodne organizacije IATA (International Air Transport Association), DGR (Dangerous Goods Regulations) i ICAO (International Civil Aviation Organisation), čija je članica i BiH.

Sarajevski aerodrom je prije par godina uspješno izvršio prihvat kargo pošiljke radioaktivnog izvora Co-60 ukupne težine 2.565 kilograma, uz neposredni nadzor državnog inspektora za radijacijsku i nuklearnu sigurnost.

"Radioaktivni izvor Co-60 spada u kategoriju specijalnih pošiljki,  koje su prema IATA i DGR propisima klasificirane kao opasne materije, koje se koriste u medicinske svrhe. Ova vrsta pošiljki je zbog svojih svojstava, odnosno visokog transportnog indeksa zračenja, zabranjena za prevoz putničkim zrakoplovima, te zahtijeva visoke standarde prihvata i otpreme", naglasili su u Međunarodnom aerodromu Sarajevo.

Da bi transport opasne restriktivne roba prošao bez problema zaduženi su zaposlenici na aerodromu, koji obavezno prolaze, te svake dvije godine obnavljaju, obuku o propisima o opasnim materijama.

U sarajevskom aerodromu su objasnili da se sva navedena roba prilikom prihvata strogo kontroliše u smislu sadržaja, vrste pakovanja kao i prateće dokumentacije i podliježe punom carinskom nadzoru.

"Od značajnijih kargo projekata u proteklom periodu istakli bismo i otpremu 1.877 tona svježeg mesa za Tursku, kao i  otpremu oko 1.000 tona proizvoda namjenske industrije u prethodne tri godine", rekli su u Međunarodnom aerodromu Sarajevo.

Svaki uvoznik ili izvoznik bilo koje robe mora imati ovlaštenog međunarodnog otpremnika, odnosno špeditera, koji će ga zastupati pred carinskim organima BiH te u njegovo ime pokretati carinski odobrene postupke za određivanje statusa robe.

"O prevozu različite robe odlučuju avio-prevoznici. Oni su ti koji odlučuju poštujući IATA i ICAO propise šta će, a šta neće prevoziti u svojim vazduhoplovima, pa u skladu s tim i o neobičnim pošiljkama koje su eventualno imali", rekli su u banjalučkom aerodromu.

Izgradnja novog objekata Carinske ispostave Zračne luke Mostar, kako kažu, neće mnogo toga promijeniti u samom poslovanju aerodroma osim što će u dogledno vrijeme moći i izvoziti robu životinjskog porijekla.

"Ako neko želi da njegov kućni ljubimac putuje s njim ni to neće biti problem ako avio-kompanija kojom putuje putnik dozvoljava prevoz životinja", rekli su u mostarskom aerodromu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti