Bh. brend Kaktuu kroz drvene daske za serviranje spaja moderno i tradicionalno

23.10.2018. 12:48 / Izvor: Akta.ba
Bh. brend Kaktuu kroz drvene daske za serviranje spaja moderno i tradicionalno
OTVORI GALERIJU

Nadira Jasika i Nedim Ćorić čine tim Kaktuu, brend koji je nastao kao rezultat nastojanja da se njihova različita interesovanja pretvore u zajednički hobi.

Kada svoja znanja, hobije i interesovanja udruže arhitektonski tehničar i software engineer, onda nastaje Kaktuu. Brend koji je na tržište plasirao moderne kuhinjske drvene daske nadahnute motivima i tradicijom bosanskog ćilima.

Nadira Jasika i Nedim Ćorić čine tim Kaktuu, brend koji je nastao kao rezultat nastojanja da se njihova različita interesovanja pretvore u zajednički hobi.

U razgovoru za Akta.ba kažu kako je ideja da kombinuj tradiciju sa modernim načinom posluživanja hrane došla spontano.

"Ideja da kombinujemo tradiciju sa modernim načinom posluživanja hrane došla je spontano, jednostavno smo aplicirali prvi dizajn za već izrađene daske, oduševili se rezultatom i usvojili isti kao standard. Kada smo shvatili da je sve više onih kojima se naš hobi svidio, odlučili smo ga podjeliti sa ostalima. Ja sam oduvijek volio rad sa drvetom i već sam se time bavio a Nadira je veliki zaljubljenik u dizajn, geometriju i simetriju, jednostavno su tako sva naša dotadašnja interesovanja našla svoj put i sada se ogledaju u vidu Kaktuu proizvoda", kaže Nedim.

Ovaj mladi kreativni tim kaže kako daske za serviranje proizvode od lokalno dostupnog drveta kao što je hrast, bukva i povremeno orah. U vlastitoj režiji su organizirali malu radionicu u kojoj svakodnevno provode nekoliko sati i stvaraju divne proizvode.

"Naše daske sastavljamo iz letvica, kako bi finalni proizvod bio što manje podložan iskrivljavanju i uticajima okoline. Oblikujemo ih, brusimo i finalno obrađujemo uz pomoć hobi mašina ali i ručno jer se na taj način dobija onaj pravi izgled i oblik. Koristimo ljepilo za drvo i boje na bazi vode, koje su certificirane i pogodne za dodir s hranom, pa čak i za izradu igračaka. Za završnu obradu drveta koristimo, također certificirano, mineralno ulje za dodir s namirnicama. Cjelokupan proces, od nabavke drveta sa korom, preko rezanja na letvice, lijepljenja, grubog i finog brušenja, dizajna tradicionalnih uzoraka, do bojenja, zaštite i pakovanja, obavljamo nas dvoje, u svoje slobodno vrijeme", govori Nedim.

Kaktuu još uvijek nije registriran kao biznis, ali kako najavljuju u skorije vrijeme i to planiraju promijeniti.

Kažu kako se Kaktuu daske najčešće naručuju na području Balkana, ali su neke svoje mjesto našle i na drugim kontinentima. Njihove proizvode možete naći na na socijalnim mrežama a uskoro će se naći i na na platformi Orea bazaar, sa internacionalnom dostavom. Orea će biti prva online platforma u regiji za prodaju isključivo ručno rađenih proizvoda u regionu sa sjedištem u BiH koja je ujedno i novi projekat Amre Silajdžić Džeko.

Osim daski Kaktuu sprema i neke nove proizvode.

"Lista proizvoda koje želimo realizirati nije još uvijek završena, trenutno radimo na novim dizajnima. Ono u šta smo odmah bili sigurni je dizajn za naše daske za serviranje hrane sa motivima tradicionalnih bosanskih ručno tkanih ćilima. To je i naš prvi realizovani proizvod ali na njemu sigurno nećemo ostati. Drvo je prirodni materijal i mislimo da proizvodi kao što je naša drvena daska za serviranje, donosi toplinu uz svaki obrok, kafu ili mezu, i drago nam je ako to naši kupci prepoznaju", govori Nedim.

Nedim kaže kako ovaj mali brend ima velike planove, kako je već kazao žele da registruju obrt, započnu trgovinu na inostranim tržištima, a zavisno od tih rezultata, dugoročni plan je da Kaktuu pretvore u primarni izvor zarade, te pruže i drugima priliku da to urade. 

I.M.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti