Bh. inovacija: HRocket poslodavcima olakšava posao odabira budućih zaposlenika

10.09.2018. 12:28 / Izvor: Akta.ba
Bh. inovacija: HRocket poslodavcima olakšava posao odabira budućih zaposlenika

Ono što HRocket ima za cilj jeste riješiti problem predselekcije kandidata, koji je naporan ne samo za agencije/kompanije nego i za kandidate.

Poslodavcima će uskoro biti olakšan odabir budućih zaposlenika zahvaljujući inovaciji mladih bh. IT stručnjaka, nazvanoj HRocket.

Ismir Harambasić i njegova kompanija Ant Colony tvorci su ovog softverskog rješenja koje će uskoro ugledati svjetlo dana.

"Riječ je o startupu koji kroz svoje softversko rješenje uz pomoć Neeuro lingvističkog programiranja - NLP-a i vještačke inteligencije pronalazi najbolje kandidate za traženi posao. Od baze CV-a koje dobijemo od klijenta ili korištenjem vlastitih baza, HRocket skenira kroz sve pristigle prijave, pronalazi kandidate koji su potencijalno najbolji za traženu poziciju na osnovu postavljenih paragrafa i šalje im email", govori Harambasić.

Harambasić pojašnjava da email koji kandidati dobiju u sebi sadrži kompletan opis pozicije, zatim objašnjenje o HRocket-u kao i link sa kojim instaliraju aplikaciju HRocket na pametni telefon, aplikacija je podržana na obje velike platforme, Android i iOS.

"Nakon pokretanje aplikacije kandidatu se daje objašnjene o načinu korištenja aplikacije kao i objašnjenje da je idući krug intervjua za posao video intervju, koji radi uz pomoć svog telefona. Intervju se sastoji od unaprijed pripremljenih pitanja od strane kompanije koja zapošljava ili agencije za zapošljavanje. Svako pitanje ima već unaprijed definisano vrijeme za odgovor", govori Harambasić.

Ono što je specifično jeste da se svaki odgovor HRocket pomno analizira i tu u igru dolazi NLP i vještačka inteligencija, koja procesuira video i daje detaljan izvještaj o kandidatu.

Tada se gleda mikro ekspresije lica kao i emocije koje je kandidat osjećao u trenutku davanja odgovora na pitanje.

Na taj način će kompanija ili agencija koja zapošljava dobiti detaljan izvještaj za svakog kandidata koji uradi video intervju.

Ono što HRocket ima za cilj jeste riješiti problem predselekcije kandidata, koji je naporan ne samo za agencije/kompanije nego i za kandidate.

Automatizacijom i 100 postotnom objektivnoćšu prema svakom kandidatu kompanija će na kraju dobiti spisak gdje HRocket predlaže najbolje kandidate za traženi posao, koji su po određenim parametrima imali daleko najbolje rezultate.

Sama kompanija ima mogućnost da pregleda i sve ostale intervju-e kao i pregled emocionalnog reporta za svakog kandidata.

Harambasić kaže kako je cijeli proces trenutno još uvijek u razvojnoj fazi, ali su već sada sa nekoliko kompanija ugovorili korištenje HRocket rješenja za potrebe njihovog zapošljavanja koje će uskoro dobiti svoj finalni okvir.

I.M.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti