Dogovorena saradnja BiH i Norveške u IT sektoru

24.04.2019. 12:10 / Izvor: Akta.ba
Dogovorena saradnja BiH i Norveške u IT sektoru

Pored segmenata gdje je ostvarena saradnja, došlo je do inicijative o analizi potencijala u IT sektoru, turizmu i poljoprivredi.

Na ovogodišnji SBF ambasador BiH u Norveškoj Nedim Makarević, došao je zajedno sa skupinom privrednika porijeklom iz BiH, koji već godinama postižu uspjehe na tržištu Norveške.

Ovi privrednici većinom djeluju u građevinskom sektoru, a saradnju sa BiH baziraju na uvozu gotovih proizvoda i usluga: staklo, aluminijum, pvc, pločasti namještaj i sl.

Pored segmenata gdje je ostvarena saradnja, došlo je do inicijative o analizi potencijala u IT sektoru, turizmu i poljoprivredi.

IT sektor u BiH već od početka 2000 tih, uspješno sarađuje sa najzahtjevnijim klijentima u USA i Evropi, međutim saradnja sa tržištem Norveške još uvijek nije etablirana. Na inicijativu Dragog Dizdara došlo je do kontakta sa jednom od vodećih kompanija za razvoj softvera u BiH - Atlantbh, kompanijom Lilium, ali i BIT Alijansom, kao najvećim udruženjem IT kompanija u BiH.

Dr. Nedim Makarević, ambasador BiH u Kraljevini Norveškoj, poručuje: "Budući da sam godinama bio vrlo aktivan u IT sektoru, veoma sam upoznat sa materijom. Jasan cilj, kao što sam pomenuo na SBF je da se pokrenemo u smjeru sofisticiranijih tehnologija, a tu definitivno spada IT jer je to jedno polje u kojem Norveška pruža velike mogućnosti."

"Model saradnje na kojem mi insistiramo je dugoročan i profesionalan odnos. To između ostalog znači etabliranje kompanija u BiH ali i u Norveškoj, sa definisanom strategijom i poslovnim planom. Svaka saradnja između dvije države traži poznavanje obe kulture i jezika, što je preduslov za prepoznavanje potencijalnih izazova, čak i prije nego što se dese. Oduševljen sam načinom razmišljanja i funkcioniranjem Atlantbh i Liliuma. Ubijeđen sam da će saradnja sa Atlantbh i Lilium, donijeti rezultate i biti putokazom za druge", izjavio je Project Manager - Dragi Dizdar.

Milad Čerkić, CEO kompanije Atlantbh, ovu inicijativu vidi kao priliku za BiH: "Već više od 19 godina uspješno sarađujemo sa nekim od vodećih svjetskih kompanija. Internacionalni klijenti vrednuju i prepoznaju naš način poslovanja, a to nam onda otvara vrata širom svijeta. Uvijek smo bili spremni na nove izazove i uvijek smo uspješno odgovarali na iste, pa i na ovu inicijativu tako gledamo. IT sektor u BiH je u ekspanziji, raste iz dana u dan i postaje pokretačka snaga ekonomskog razvoja BiH. Saradnja u oblasti IT-a sa državom kao što je Norveška ima veliki potencijal, te bi mogla otvoriti novo poglavlje priče u razvoju bosanskohercegovačke privrede. Radujemo se tome."

Isto razmišlja i Edin Halilović, CEO kompanije Lilium Digital: "Iako je Liliumu vodeća online marketing kompanija na domaćem tržištu, naši najznačajniji klijenti i razvojni planovi su vezani za razvijena tržišta. Naša dosadašnja iskustva na razvijenim tržištima su uglavnom vezana za ljude s naših prostora koji su vlasnici ili upravljaju kompanijama na razvijenim tržištima. U tom smislu je saradnja sa dijasporom i našom diplomatskom mrežom od presudne važnosti za naše poslovne planove."

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti