Predstavljena kampanja o važnosti osiguranja 'Ne riskiraj, profitiraj!'
OTVORI GALERIJU

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Predstavljena kampanja o važnosti osiguranja "Ne riskiraj, profitiraj!"

Kampanja je predstavljena u Sarajevu na petu godišnjicu od katastrofalnih poplava, dok nove poplave prijete i fizičkim i pravnim licima u BiH.

15.05.2019. 15:22 / Izvor: Akta.ba

Udruženje društava za osiguranje u Federaciji BiH (UDO FBiH) pokrenulo je informativno-edukativnu kampanju „Ne riskiraj, profitiraj!“. Kampanja je danas predstavljena u Sarajevu na petu godišnjicu od katastrofalnih poplava, dok nove poplave prijete i fizičkim i pravnim licima u BiH.

Sabina Mujanović, predsjednica Skupštine UDO FBiH i direktorica Vienna osiguranja kazala jekako je cilj kampanje podizati svijest o značaju korištenja usluga osiguranja kroz ukazivanje na posljedice različitih rizika kojima smo svi izloženi.

Također, kako je navela cilj je pomoći stanovništvu u pronalasku informacija o rizicima i mogućnosti da budu finansijski zaštićeni od izloženosti riziku, pružiti stanovništvu bolje razumijevanje glavnih karakteristika osiguranja kroz neutralno informisanje, jačati finansijsku pismenost najširih slojeva stanovništvau vezi sa produktima osiguranja.

Sabina Mujanović, predsjednica Skupštine UDO FBiH i direktorica Vienna osiguranja

“Vjerujemo da samo adekvatno informisana i finansijski osviještena osoba može imati adekvatno razumijevanje o izloženosti rizicima i zaštiti od njihovih posljedica kroz policu osiguranja. Naša namjera je da kroz ovu kampanju skrenemo pažnju, naročito mlađoj populaciji stanovništva, na važnost razmišljanja o vlastitoj budućnosti u kontekstu zaštite od nepredviđenih događaja na čije posljedice kao pojedinci ne možemo uticati“, rekla je Mujanović.

Odgovarajući na pitanje, da li je osiguranje skupo, rekla je da nije, jer godišnja polica osiguranja, najvrijednije imovine koju građani posjeduju stana ili kuće jednaka je vrijednosti jednog rezervoara goriva, dok je cijena police osiguranja života za period godine dana približna vrijednosti jedne šoljice kafe dnevno.

Ermin Čengić, generalni sekretar UDO FBiH, rekao je kako iza svake police osiguranja je priča o čovjeku koji je potpisao.

Ermin Čengić, generalni sekretar UDO FBiH

„Svaki taj papir je priča o njegovoj svijesti da se treba finansijski zaštititi od nesigurnog okruženja u kome živi. Polica osiguranja je svjedočanstvo o namjeri osobe da živi ispunjeni život, bez straha da bi neki nepredviđeni događaj mogao ugroziti njenu ili egzistenciju njene porodice“, kazao je Čengić.

Podcrtao je kako Udruženje želi na ovaj način zainteresirati državne organe za afirmaciju i uređenje djelatnosti osiguranja te njen razvoj i korištenje za društveno korisne ciljeve.

Naveo je kako na ovaj način žele zagovarati donošenje Zakona o obaveznim osiguranjima u saobraćaju u Federaciji BiH i drugih bitnih zakona za osiguravatelje i osiguranike, kao i zagovarati uvođenje obaveznog osiguranja od katastrofalnih rizika (poplava, zemljotres, klizanje tla...) što bi u značajnoj mjeri smanjilo izdatke države za katastrofalne štete i doprinjelo razvoju imovinskih osiguranja.

„Uloga strukovnog udruženja osiguravatelja je da kroz organizovano informisanje i edukaciju stanovništva približi osiguranje svakom čovjeku, kako bi bolje razumio rizike kojima je izložen i načine kako se može finansijski od njih zaštititi. Krajnji cilj je da najveći mogući broj građana i pravnih lica, kompanija, spozna prednost prenošenja tereta rizika sa sebe na osiguravajuće kompanije“, rekao je Čengić, te podsjetio kako Udruženje koje postoji već 13 godina i okuplja 18 društava za osiguranje i reosiguranje, u narednom periodu posebno će nastojati utjecati na poboljšanje zakonske regulative u oblasti osiguranja, posebno kada je u pitanju usvajanje Zakona o obaveznim osiguranjima u saobraćaju FBiH. Također, Udruženje očekuje pridruženo članstvo u asocijaciji „Insurance Europe“ čiji su članovi nacionalna udruženja osiguravatelja iz 34 zemlje i predstavljaju firme sa oko 95% ukupnih evropskih prihoda od premije osiguranja i direktno zapošljavaju preko 950.000 ljudi.

E. Ko.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti