Novi Grad i kulturne institucije zajedno za bh. kulturno-historijsko naslijeđe

30.05.2019. 08:10 / Izvor: Akta.ba
Novi Grad i kulturne institucije zajedno za bh. kulturno-historijsko naslijeđe

Načelnik Općine Novi Grad Sarajevo, Semir Efendić potpisao je juče sa osam institucija sporazume o saradnji na realizaciji zajedničkih projekata iz oblasti kulturno-historijskog naslijeđa BiH.

Načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić potpisao je danas sa predstavnicima osam institucija kulture sporazume o saradnji na realizaciji zajedničkih projekata iz oblasti kulturno-historijskog naslijeđa Bosne i Hercegovine koji će se u ovoj godini realizirati u galerijskom prostoru Općine Novi Grad, Centru za kulturu – vila Hadžihalilovića i Domu oslobodilaca na Žuči.

Sporazumi su potpisani sa predstavnicima Javne ustanove Muzej Sarajeva, Umjetničke galerije Bosne i Hercegovine, Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine, JU Muzej "Alija Izetbegović", Gazi Husrev-begove biblioteke, Bošnjačkog instituta – Fondacija Adila Zulfikarpašića, Galerijom "Preporod" i Bošnjačkom zajednicom kulture "Preporod".

U ime Službe za obrazovanje, kulturu i sport Irma Skender istakla je da Općina Novi Grad Sarajevo u saradnji sa državnim i kantonalnim institucijama kulture treću godinu realizira različite projekte iz oblasti kulture, umjetnosti i zaštite kulturno-historijskog naslijeđa, kao i edukativne sadržaje. U proteklom periodu realizirano je 50 izložbi i drugih kulturnih događaja, a ove godine građanima će biti predstavljeno 19 izložbenih postavki.

"Ponosni smo što i ove godine možemo obradovati naše učenike sedmog razreda osnovnih škola koji će posjetiti stalne postavke Umjetničke galerije BiH, Gazi Husrev-begove biblioteke, Zemaljskog muzeja BiH i JU Muzej Sarajeva. Nadam se da ćemo ove godine, i narednih koje slijede, još više poboljšati naš program i našim građanima ponuditi bogate kulturne sadržaje", izjavila je Skender.  

Samir Avdić, načelnik Odjeljenja za etnologiju u Zemaljskom muzeju BiH istakao je značaj saradnje sa Općinom Novi Grad Sarajevo.

"Do sada smo organizirali edukativne radionice za djecu iz Novog Grada, postavke različitih izložbi, a i za naredni period pripremamo zanimljive izložbe. Osim izložbi, veliki broj djece, učenika sedmog razreda posjetit će Zemaljski muzej BiH, tako da će uživati u sadržajima koji se nalaze u Muzeju, a na taj način mi odgajamo novu publiku za muzeje", izjavio je Avdić.

Direktor JU Muzej Sarajeva Mirsad Avdić ističe da s obzirom na činjenicu da se Muzej nalazi na prostoru općine Stari Grad, težilo se ka tome da se ono što Muzej ima, približi svim stanovnicima Sarajeva, tako da se ta želja uklopila sa Strategijom razvoja Općine Novi Grad.

"Već tri godine mi zajednički realiziramo izložbe iz naših zbirki, muzejske i likovne izložbe, a radili smo i arheološka iskopavanja srednjovijekovnih stećaka i uređenje arheološkog parka kod zgrade Općine. U narednom periodu planiramo da afirmišemo historijski lokalitet na kojem se nalazi mezaristan u kojem je ukopana sestra Alije Đerzeleza", izjavio je Avdić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti