Počinje potraga za naftom u BiH

10.06.2019. 08:11 / Izvor: Avaz.ba
Počinje potraga za naftom u BiH

Vlada Federacije BiH je prije 15 dana potpisala Ugovor sa svjetskim gigantom u oblasti konzultiranja u energetskom sektoru, tvrtkom "IHS Global" iz Londona.

Vlada Federacije BiH je prije 15 dana potpisala Ugovor sa svjetskim gigantom u oblasti konzultiranja u energetskom sektoru, tvrtkom „IHS Global“ iz Londona, koja je izabrana na međunarodnom natječaju za stručnog konzultanta. Oni će pomoći bh. vlastima da pripreme natječaj za dodjelu koncesije na istraživanje i eksploataciju nafte i plina u FBiH, piše Avaz.

Potpisivanjem Ugovora i dodjelom posla Britancima, faktično je već započela prva faza utrke za crnim zlatom na područje Bosne i Hercegovine. Ranija su istraživanja pokazala da se najveća nalazišta kriju na području Dinarida, ali i tuzlanskog bazena. Iako je odabir konzultanta trajao gotovo tri godine, federalni ministar energije i rudarstva Nermin Džindić rekao je za Avaz da se u Federaciji prvi put realizira projekt istraživanja nafte i plina putem koncesije, ali da su istraživanja ovih energenata veoma kompleksna, financijski zahtjevna i rizična, osobito uzimajući u obzir stupanj istraženosti ovih prostora u odnosu na druge države, kako u okružju tako i šire.

''Međutim, dosadašnji geološki podaci i njihova analiza u okružju i dalje ukazuju na perspektivnost našeg prostora za postojanje ekonomski zanimljivih rezervi nafte i plina'', kaže Džindić.

''Naftna tvrtka koja potpiše ugovor će ulaganjem vlastitih sredstava vršiti istražne radnje na prostoru Federacije BiH i utvrditi postojanje ekonomski zanimljivih rezervi radi eksploatacije. Ukoliko se otkriju zanimljjive rezerve nafte i plina, naftne tvrtke u skladu sa zakonskom regulativom i ugovorom pokrenut će eksploataciju na određenom prostoru'', kaže Džindić.

Ukoliko se pronađu ekonomsko isplativa otkrića nafte i plina na prostoru Federacije BiH, konačan dogovoreni model ugovora bi se trebao realizirati na vremensko razdoblje od 25 godina, na zadovoljstvo i Federacije BiH i strane naftne tvrtke.

Razdoblje pružanja konzultantskih usluga je 16 mjeseci i on uključuje i fazu pružanja usluga koje se odnose na pripremu i organiziranje promocije Federacije BiH, pripremu natječajne dokumentacije, organiziranje i raspisivanje međunarodnog javnog poziva za istraživanje i eksploataciju nafte i plina, ali i izradu preporučenih modela ugovora i fiskalnih parametara optimalnih sa stanovišta njihovog utjecaja na kratkoročni - dugoročni gospodarski razvoj.

Nakon prve faze, ocijenio je, slijedi razdoblje pripreme ponuda od naftnih tvrtki u trajanju od šest mjeseci. "Druga faza usluga uključuje pružanje stručne pomoći prilikom evaluacije ponuda, priprema strategije pregovora, organizacija i vođenje pregovora s naftnim tvrtkama s izradom konačnog prijedloga ugovora, pregovori sa zainteresiranim naftnim tvrtkama i izrada konačnog ugovora. Maksimalno predviđeno trajanje i druge faze je šest mjeseci".

Naftna tvrtka "Shell", koja je prije četiri godine bila zainteresirana za istraživanje nafte na području FBiH, namjeravala je u istraživanje uložiti 700 milijuna dolara. Oni su najavili da bi jedna bušotina mogla iznositi i do 75 milijuna dolara.  Međutim, prije četiri godine povukli su se iz pregovora s Vladom FBiH, iako su imali potpisan sporazum. To su pravdali činjenicom da se okreću novim nalazištima u Europi i da im BiH nije više zanimljiva.

Četiri tvrtke poslale su zahtjeve Vladi. Francuski naftni gigant „Total“ najavio je da je spreman uložiti i do milijardu dolara u istraživanje nafte i plina na području Federacije BiH. „Total" je četvrta najveća naftna tvrtka na svijetu, s godišnjim prihodima većim od 250 milijardi dolara i ukupno 100.000 zaposlenih. Posluje u više od 130 zemalja širom svijeta. "Total" je i treća naftna kompanija, poslije “Key Petroleuma“ iz Australije i “Spectruma” iz Velike Britanije, koja se nakon povlačenja „Shella“ iz BiH pojavila u utrci za ovaj posao. Sve ove tvrtke poslale su zahtjeve Vladi FBiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti