Sporazumom regulisati održavanje mostova između BiH i Srbije

03.07.2019. 08:15 / Izvor: Akta.ba
Sporazumom regulisati održavanje mostova između BiH i Srbije

Zaključivanjem ovog sporazuma bit će otklonjene dosadašnje prepreka i poteškoće u vezi sa zajedničkim održavanjem i rekonstrukcijom mostova.

Vijeće ministara utvrdilo je Prijedlog osnova za vođenje pregovora radi zaključivanja Sporazuma između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Srbije o održavanju i rekonstrukciji cestovnih međudržavnih mostova.

Zaključivanjem ovog sporazuma bit će otklonjene dosadašnje prepreka i poteškoće  u vezi sa zajedničkim održavanjem i rekonstrukcijom mostova, te osiguran kontinuirani i nesmetani promet preko mostova na granici Bosne i Hercegovine i Republike Srbije.

Na državnoj granici između Bosne i Hercegovine i Republike Srbije nalazi se dvanaest međudržavnih graničnih mostova za koje je potrebno riješiti pitanje, ne samo redovnog načina održavanja, nego i pitanje njihove sanacije i rekonstrukcije, izuzimajući most preko rijeke Drine - Popovi/Badovinci koji je pod koncesijom i koji će biti predmet održavanja nakon isteka ugovora o koncesiji.

Preliminarno je procijenjeno da je za održavanje svih 11 mostova potrebno 6.600.000 eura, odnosno 12.908.478 KM, te da se na Bosnu i Hercegovinu odnosi ukupan iznos od 4.205.035 KM (2.125.000 eura). Ova sredstva je potrebno planirati od 2020. godine.

Za realizaciju i kontrolu ovog projekta bit će zaduženo Ministarstvo komunikacija i prometa BiH. 

Prijedlog osnova će Ministarstvo komunikacija i prometa dostaviti Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru, a za potpisnika je predložen ministar komunikacija i prometa.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti