U Zenici predlažu odgađanje primjene vinjetnog sistema naplate parkiranja

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

U Zenici predlažu odgađanje primjene vinjetnog sistema naplate parkiranja

Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović bio je domaćin konferencije za medije posvećene realizaciji Odluke o organizaciji i načinu naplate parkiranja na javnim parking prostorima.

26.07.2019. 17:26 Izvor: / Akta.ba

Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović bio je domaćin konferencije za medije posvećene realizaciji Odluke o organizaciji i načinu naplate parkiranja na javnim parking prostorima.

Gradsko vijeće Zenice na 39. sjednici koja je održana utorak, 23. jula 2019. godine zaključkom je prolongiralo primjenu ove odluke.

Ipak iz uprave Javnog preduzeća "Parking servis" d.o.o. Zenica je potvrđeno da su stvoreni uslovi za početak primjene Odluke o organizaciji i načinu naplate parkiranja na javnim parking prostorima.

"Gradski vijećnici su u maju prošle godine usvojili Odluku. Shodno odredbama Odluke početak primjene je predviđen kada se steknu uslovi. Odlukom se rješavaju tri bitna pitanja: određivanje zona u gradu, upravljanje parking prostorima i cjenovnik. Cjenovnik usluga ja kao gradonačelnik nisam potpisao i ne mislim ga potpisivati. Sjednica na kojoj je donesen zaključak o prolongiranju primjene ove odluke, zakazana je bez dogovora sa Gradskom upravom. Taj zaključak ne može derogirati Odluku", kazao je Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice.

Dodao je kako je JP "Parking servis" uložilo 90.000,00 KM da bi se stvorili materijalno-tehnički uslovi za primjenu Odluke.

Cilj donošenja Odluke je poboljšati situaciju stacionarnog parkiranja u gradu Zenica.

"Gradska uprava Zenice će predložiti odgađanje primjene vinjetnog sistema naplate parkiranja, ali to mora usvojiti Gradsko vijeće. U suprotnom, može se dogoditi opasnost da se ugasi JP "Parking servis", čija je djelatnost upravljanje parking mjestima, koja su u vlasništvu Grada Zenica. Zbog neprimjenjivanja Odluke, JP "Parking servis" pretrpjelo je ogromne finansijske gubitke. Ja kao gradonačelnik i Gradska uprava nećemo raditi protiv interesa naših građana. Došao sam da slušam glas naroda i volju Zeničana ćemo poštovati" rekao je gradonačelnik Kasumović.

Iako je početak primjene Odluke najavljen za 1. avgust 2019. godine, neizvjesno je da li će do toga doći, zaključak je konferencije koja je održana danas u kabinetu Fuada Kasumovića, gradonačelnika Zenice.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti