Najinovativnije države na svijetu: Švicarska na vrhu, BiH na 76. mjestu

29.07.2019. 09:48 / Izvor: Agencije
Najinovativnije države na svijetu: Švicarska na vrhu, BiH na 76. mjestu

Za pozicioniranje autori izveštaja ocenjuju institucije, ljudski kapital i istraživanje, infrastrukturu, tržište, biznis, znanje/tehnologiju i kreativni učinak posmatranih država.

Najinovativnija država na svijetu je, prema Globalnom indeksu inovacija, Švajcarska. Ovogodišnjim indeksom inovacija, kojim se iz godine u godinu mjeri stanje inovacija u svijetu, obuhvaćeno je 129 zemalja.

Za pozicioniranje autori izvještaja ocenjuju institucije, ljudski kapital i istraživanje, infrastrukturu, tržište, biznis, znanje/tehnologiju i kreativni učinak posmatranih država, prenosi Blic.

Po pojedinačnim kriterijumima, Srbija je najbolje rangirana po pitanju institucija (47. mjesto) odnosno političkog, regulatornog i poslovnog okruženja, a najslabije je prošla što se tiče razvijenosti tržišta (krediti, investicije, trgovina, konkurencija), gdje se nalazi na začelju liste, odnosno 103. mjestu.

Kada je riječ o zemljama u regionu, Hrvatska je zauzela 44. mjesto, Crna Gora 45, Sjeverna Makedonija 59, BiH 76 i Albanija 83.

Inovacije sredstvo ekonomskog razvoja

U vrhu su, poslije Švajcarske, Švedska i SAD.

Zanimljivo je da je Kina (14. mjesto) jedina zemlja srednje visokog dohotka koja se nalazi u 20 najinovativnijih, dok je Indija (52. mjesto) zapažena kao zemlja koja od 2011. godine zadržava prvo mjesto među državama Centralne i Južne Azije (jednim dijelom zahvaljujući izvozu IKT usluga i diplomiranim studentima inženjerstva i prirodnih nauka).

Opšti zaključci izvještaja su da je svijet zahvaćen ekonomskim usporavanjem srednjeg intenziteta usljed oslabljenog ekonomskog rasta, rekordno niskog rasta produktivnosti i ekonomske neizvesnosti.

S druge, vedrije strane, svijet obiluje inovacijama, kako u razvijenim tako i u zemljama u razvoju.

I u jednim i u drugim su inovacije viđene kao sredstvo za postizanje ekonomskog i društvenog razvoja, i sve više postaju prihvaćene kao značajne i izvan okvira tehnologije.

Registrovanje patenata i ulaganje u istraživanje i razvoj takođe doživljavaju procvat.

S druge strane, javljaju se nove prepreke koje bi mogle da ugroze ovaj pozitivan trend. Usporen ekonomski rast bi mogao da se nastavi, a na to ukazuju dvije stvari: 1) ulaganja u istraživanje i razvoj u ekonomski razvijenijim zemljama se ne pomjera ili bilježi slab rast, i 2) sve više protekcionizma je usmjereno na tehnološke sektore i deljenje znanja.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti