Radnici GIKL-a žele raditi, a sudovima prepuštaju pravosudne poslove

31.07.2019. 13:07 / Izvor: Akta.ba
Radnici GIKL-a žele raditi, a sudovima prepuštaju pravosudne poslove

Međutim bura oko GIKIL-a se još ne stišava. U Sindikatu smatraju kako je najveći krivac za probleme u firmi Vlada TK.

Pramod Mittal, osumnjičeni za izvlačenje milionskih sredstava iz kompanije Global Ispat Koksne Industrije Lukavac, zvanično je na slobodi uz kauciju od milion i pol eura. Međutim bura oko GIKIL-a se još ne stišava. U Sindikatu smatraju kako je najveći krivac za probleme u firmi Vlada TK, nadzorni odbori koje je imenovala Vlada tim za praćenje provedbe osnovnog Ugovora o privatizaciji.

Bego Gutić bivši premijer VladeTK je kazao medijima kako je Vlada koju je on vodio 2015. godine poduzela niz aktivnosti u cilju utvrđivaja prava, vlasničke i upravljačke strukture u GIKIL-u, a Općinskom sudu je podnesena i tužba za raskidanje osnovnog ugovora sa gubicima koji štite domaći kapital.

S druge strane predsjednik sindikata Mirsad Imamović u razgovoru za Akta.ba je kazao kako u ovoj fabrici nikada nije implementiran osnovni Ugovor o privatizaciji zbog čega su se mnogi potpisnici tog ugovara našli pod istragama.

"Sindikat nije imao pristup finansijskom poslovanju firme, te smo samo na kraju godine usmenim putem bili obavješteni o poslovanju", kaže Imamović, smatrajući da svako treba da radi svoj posao i da svako treba da odgovara za svoje postupke.

"Nama je važno da svaki mjesec dobijemo platu i da nam budu uplaćeni svi porezi i doprinosi", dodao je Imamović, napominjući kako rukovodstvo GIKL-a nema dugovanja prema radnicima, imali su proteklih godina mala kašnjenja, ali su uglavnom svi dugovi izmireni.

Imamović se suzdržao od suvišnih komentara oko hapšenja i puštanja na slobodu osumnjičenih za izvlačenje miliona konvertibilnih maraka iz GIKIL-a.

"Mi nećemo ulaziti u taj problem, neka svako radi svoj posao, a nama je najvažnije da GIKIL radi normalno punim kapacitetom", kazao je Imamović, te naglasio kako je ovo perspektivna kompanija koja obrće velika sredstva, gdje su plate u poređenju na ostali realni sektor iznad prosjeka.

Bilo kakva odluka koja bi dovela do zatvaranja fabrike, bila bi po njemu udar na cijelu zemlju, jer ovdje radi 1000 radnika i dosta kompanija i kooperanata je indirektno uključeno u njen rad.

Nadalje, smatra kako treba ovaj problem ostaviti sudovima, a radnike pustiti da rade i zarađuju, kao i do sada.

Zanimljivo je i da ova kompanija prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje BiH nema dugovanja po osnovu indirektnih poreza, odnosno nema neizmirenih obaveza po osnovu PDV-a.

Prema podacima Porezne uprave Federacije BiH GIKIL se nalazi na listi poreznih obveznika sa iznosom duga po osnovu poreza, doprinosa, taksi i drugih naknada preko 50.000,00 KM na dan 30.06.2019. godine.

Dug kompanije poreznoj upravi iznosi 1.662.339,29 KM, od čega je 525.727,09 KM glavnica i 1.136.612,20 KM kamata.

Podsjećamo, Pramod Mittal je uhapšen prije nekoliko zbog sumnje da je, uz svoje saradnike člana Nadzornog odbora GIKIL-a Rajiba Dasa i generalnog direktora lukavačke kompanije Paramesha Bhattacharyya, počinio krivično djelo organiziranog kriminala uz zlouporabu položaja i ovlasti te da je iz BiH, konkretno kompanije GIKIL koja zapošljava oko hiljadu radnika, izvlačio milione maraka. On se od jučer nalazi naz slobodi uz plaćanje kaucije.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti