Pale nastavljaju isporuku vode za Sarajevo i to po nižoj cijeni

08.08.2019. 16:15 / Izvor: SRNA
Pale nastavljaju isporuku vode za Sarajevo i to po nižoj cijeni

Skupština opštine Pale verifikovala je danas potpisivanje ugovora o isporuci vode sa Pala Sarajevu.

Skupština opštine Pale verifikovala je danas potpisivanje ugovora o isporuci vode sa Pala Sarajevu, a data je i saglasnost na izmjenu cjenovnika isporuke.

Ova odluka na današnjoj tematskoj sjednici donesena je jednoglasno, a riječ je o ugovoru preduzeća "Vodovod i kanalizacija", opštine Pale i Kantona Sarajevo o nastavku distribucije vode za piće.

Prema ovoj odluci, čija će primjena teći od 1. avgusta, nova niža cijene vode za građane Sarajeva iznosit će 38 feninga po metru kubnom. 

Načelnik opštine Pale Boško Jugović je nakon sjednice u izjavi novinarima ocijenio ekonomski opravdanom današnju odluku, kojom je isporuka vode Sarajevu sa 50 snižena na 38 feninga po metru kubnom. 

Jugović smatra da bi taj iznos, uz ugovorene količine vode za isporuku, bio dovoljan da se sačuva likvidnost paljanskog vodovoda i njegova osnovna djelatnost.

On je naglasio da ovo paljansko preduzeće treba da putem ušteda i smanjenja gubitaka doprinese boljem korištenju i distribuciji vode, da bi se u dogledno vrijeme stvorili uslovi zasnižavanje cijene vode za stanovnike Pala, koja danas iznosi 80 feninga po metru kubnom. 

Jugović kaže da ove odluke važe do kraja ove godine i da će sve vrijeme biti praćena realizacija distribucije vode sa Pala, te da će cijene biti korigovane ako bude potrebno. 

Predsjednik Skupštine opštine Pale Siniša Lasica izrazio je zadovoljstvo jednoglasnom odlukom lokalnog parlamenta koji je danas prvi put razmatrao cijene komunalnih usluga, što je ranije bilo u isključivoj nadležnosti načelnika opštine. 

On je istakao da i odbornici i načelnik treba da rade u interesu građana, bez obzira na političku pripadnost. 

Na sjednici nije prihvaćena tačka dnevnog reda koju je predložio odbornik SDS-a Nikola Blagojević kojom se traži smanjenje cijene vode na Palama u istom procentu kao i za građane  Sarajeva.

Blagojević je rekao da SDS nije protiv saradnje vodovodnih preduzeća sa Pala i Sarajeva, ali da taj poslovni odnos mora biti na partnerskoj osnovi.

Odbornik PDP-a Vladimir Lučić istakao je značaj opstanka paljanskog vodovoda i njegovih radnika, ali i upozorio na određene manjkavosti garancija u pomenutom ugovoru.

Samostalni odbornik Aco Stanišić smatra da iza poteza SDS-a stoji kadrovska kombinatorika kojom bi na čelo vodovoda na Palama došao kadar SDS-a.

Samostalni odbornik Borislav Lazić smatra da su uprava i menadžment preduzeća pripremili dobru odluku i ponudili dobru cijenu vode namijenjene za isporuku u Sarajevo.

Direktor preduzeća "Vodovod i kanalizacija" Dejan Kojić rekao je da bez isporuke vode u Sarajevo, gubitak paljanskog vodovoda na godišnjem nivou iznosi oko 460.000 KM.

On je naveo da je prosjek isporuke vode sa Pala u Sarajevo u prošloj i pretprošloj godini bio 1,6 miliona metara kubnih vode i da bi, ako taj trend bude nastavljen u približnom iznosu, paljansko preduzeće inkasiralo od 600.000 do 700.000 KM godišnje, što bi ga činilo likvidnim.

Kojić je naglasio da je podrška potpisivanju ovog ugovora paljanskog i sarajevskog vodovoda u direktnoj vezi sa opstankom i budućnosti "Vodovoda i kanalizacije" Pale.

Na današnjoj sjednici utvrđena je i cijena isporuke vode po veleprodajnoj cijeni, za velike potrošače na Palama, kao što je Ski-centar "Ravna planina", a koja će iznositi 25 feninga po metru kubnom, a tu cijenu plaća i Olimpijski centar "Jahorina".

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti