Općina Žepče i ove godine dodijelila poticaje za poljoprivrednu proizvodnju

24.08.2019. 10:28 / Izvor: Akta.ba
Općina Žepče i ove godine dodijelila poticaje za poljoprivrednu proizvodnju

Na javni poziv za poljoprivredne obrte se ove godine prijavilo osam obrta kojima su uručene Odluke o odobravanju sredstava za sufinanciranje doprinosa u iznosu od 2 000,00 KM po obrtu

Općinski načelnik Mato Zovko, zajedno sa stručnom suradnicom za poljoprivredu Lucom Dunđer, u svom uredu je održao tri sastanka sa poljoprivrednicima općine Žepče koji su aplicirali na Javni poziv Općine Žepče za poticaje iz oblasti poljoprivrede.

Prvi sastanak je bio sa mladim poljoprivrednikom Admirom Mulabdić koji podiže farmu koza i siranu u Matinoj, drugi sa direktorima poljoprivrednih zadruga općine Žepče koje vrše organizirani otkup jagodičastog voća i treći sa osam poljoprivrednika općine Žepče koji imaju registriran poljoprivredni obrt više od pet godina.

Na javni poziv za poljoprivredne obrte se ove godine prijavilo osam obrta kojima su uručene Odluke o odobravanju sredstava za sufinanciranje doprinosa u iznosu od  2 000,00 KM po obrtu i to:

„Farma Pranjaš“ iz Viništa,  PO „Bado“, iz Lupoglava , PO „MM Agroplod“,  iz Viništa, „Farma Dropulja“ iz Matine, PO „Agro Jukić“ iz Ljubne, „Farma H&M“ iz Donje Golubinje PO „Agro Barbarić“ iz Lupoglava i PO „Eko - agrar“ iz Lupoglava.

Općinski načelnik se zahvalio poljoprivrednicima na upornosti i ustrajnom radu, a poljoprivrednici nisu krili svoje zadovoljstvo činjenicom da je općina i ove godine nastavila sa ovom kategorijom poticaja  koja je veliki doprinos njihovom radu.

Direktorima dvije  prijavljene zadruge općine Žepče koji vrše organizirani otkup jagodičastog i drugog voća  Mirzetu  Krehmić- direktor OPZ „Žepački Rolend“ p.o. Žepče, Kenanu Sinanović- direktoru ZZ“Poljar“  i predstavniku Udruženja poljoprivrednika „Eko agrar“ Begov Han Damiru Mašić su uručene Odluke o sufinanciranju aktivnosti otkupa jagodičastog voća   kao i Odluke o sufinanciranje doprinosa za djelatnike Mirzet Tutnjić , Mirzet Krehmić, Kenan Sinanović. Ukupno isplaćena sredstva u ovim  kategorijama su 11 500,00 KM.

Proračunom Općine Žepče za 2019. godinu, za poticaj u poljoprivredi je predviđeno 130 000,00 KM. Na javni poziv je pristiglo 206 zahtjeva  od kojih 145 za kontrolu zdravstvenog stanja muznih krava i rasplodnih svinja, plastenička proizvodnja 11 zahtjeva, aktivnosti organiziranog otkupa jagodičastog i drugog voća 3 zahtjeva, Organizirani razvoj pčelarske proizvodnje 2 zahtjeva, potpora mladima do 35 godina u cilju vlastitog samozapošljavanja jedan zahtjev, sufinanciranje upošljavanja djelatnika zadruga/udruga dva zahtjeva, potpora aktivnim poljoprivrednim obrtima  koji imaju registriranu poljoprivrednu  te kao novina u odnosu na 2018. godinu, potpora pčelarske proizvodnje 36 zahtjeva i razvoj vinogradarske proizvodnje 1 zahtjev.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti