Počeo projekt partnerstva njemačkih i bh. stručnih škola

03.10.2019. 13:53 / Izvor: Akta.ba

Danas je u Sarajevu održan informativni skup povodom početka provođenja projekta.

Danas je u Sarajevu održan informativni skup povodom početka provođenja projekta “Mreža partnerstva stručnih škola Baden- Württemberg -Bosna i Herecegovina” podržan od Državnog Ministarstva Baden-Württemberga. 

Navedeno ministarstvo kao ključni pokretač u strategiji Evropske unije za dunavsku regiju (EUSDR ), je omogućio niz projekata koji za cilj imaju razvoj regije na različitim poljima. 

Projekat "Mreža partnerstva stručnih škola Baden-Württemberg-Bosna i Herecegovina", koji provode Kolping stručno osposobljavanje i Evropska fondacija za obrazovanje, ima za cilj jačanje kapaciteta u stručnom obrazovanju i osposobljavanju u Bosni i Hercegovini. 

Budući da se zemlja bori sa visokim stepenom nezaposlenosti i neadekvatnog odnosa ponude stručnog obrazovanja i potreba tržišta rada, cilj ovog projekta je usklađivanje programa rada stručnih škola sa potrebama na tržištu rada. Dugoročno bi trebali sistematično uključivati ​​predstavnike industrije, privrede i trgovine, sa lokalnog i regionalnog nivoa, kao partnere za obuku.

U okviru projekta, tri stručne škole iz pokrajine Baden- Württemberg zajedno sa predstavnicima iz svojih partnerskih kompanija, će podržati tri partnerske škole u Bosni i Hercegovini.

U naredne dvije godine će sljedeće stručne škole sarađivati na razmjeni najboljih praksi i razvoju novih formata učenja:

·             Poslovna škola Geislingen (BW)

·             Školski centar za stručno obrazovanje Ellwangen (BW)

·             Škola Robert-Bosch Ulm (BW)

·             Srednja ekonomska škola Sarajevo (BiH)

·             Srednja medicinska škola Mostar (BiH)

·             Srednja stručna škola Orašje (BiH)

Tokom prvog dana informativnog skupa u Sarajevu, predstavnici partnerskih škola su imali priliku da se upoznaju i razviju svoje planove rada na projektu, dok je danas upriličeno potpisivanje ugovora o partnerstvu između škola, nakon čega je uslijedio okrugli sto na temu "Najbolji primjeri iz prakse  iz projekata stručnog obrazovanja i osposobljavanja".

Među govornicima su državna ministrica Theresa Schopper iz Državnog Ministarstva Baden-Württemberg, prof. dr. Wolfgang Schuster iz Evropske fondacije za obrazovanje, Skills Expert Ramona Neuse iz Predstavništva njemačke privrede u Bosni i Hercegovini, Muamer Mahmutović predsjednik Privredne komore Kantona Sarajevo, Peter Lehle direktor školskog centra za stručno obrazovanje  Ellwangen, Senida Čeljo iz Srednje ekonomske škole Sarajevo, Alisa Gekić direktorica Udruženja za poduzetništvo i posao LiNK Mostar.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti