Doktor Dragan Pajić na djedovini kod Brčkog proizvodi vrhunska vina

07.10.2019. 12:55 / Izvor: Akta.ba
Doktor Dragan Pajić na djedovini kod Brčkog  proizvodi vrhunska vina
OTVORI GALERIJU

Na obroncima Majevice u okolini Brčkog gdje nije ostao nijedan čokot vinove loze dr. Dragan Pajić počeo je prije šest godina svoju poljoprivrednu priču podizanjem prvi nasada vinove loze.

Na obroncima Majevice u okolini Brčkog gdje nije ostao nijedan čokot vinove loze dr. Dragan Pajić počeo je prije šest godina svoju poljoprivrednu priču podizanjem prvi nasada vinove loze.

Do ideje je došao spontano jer je često poslom odlazio u Austriju, te tako prolazeći kroz Hrvatsku i Sloveniju gledao je zasađene vinograde koje su bili nepristupačniji od one koju je naslijedio u selu Bukvik.

Uvidom u zemljišne knjige koje datiraju još od davne 1718. godine naišao je na podatak da mnoge parcele u selu Bukvik u to vrijeme zvale "vinogradi“ te da su na tom području nekada bile zasađene vinove loze. Međutim, pod najezdom Otomanskog carstva vinova loza je iskrčena i tu su zasađene neke druge kulture.

Prvi vinograd je zasadio na površini od 1,5HA u selu Bukvik, 14km od Brčkog, sa sortama chardonnay, sauvignon blanc i merlot. Iduće godine je zasađeno još 0,7 HA sa istim sortama grožđa, a 2018. godine podignut je i vinograd na području sela Ražljevo na 2,7HA sa sortama chardonnay, sauvignon blanc, merlot i hamburg muscat.

U razgovoru za poslovni portala Jelena Radovanović, marketing menager kazala kako je 2016. godine izgrađena vinarija, gdje je počela obrada vina, a nakon toga izlazi sa vinom na tržište.

"Godinu kasnije izgrađena je prva degustaciona sala manjeg kapaciteta, a ove godine Pajić otvara veću salu sa kapacitetom 100 ljudi", kazala je Radovanović.

Danas ovaj entuzijasta sa svojom vinarijom sve više osvaja regionalno tržište tome svakako idu u prilog i nagrade sa svjetskih takmičenja. Za vino Merlot Barrique 2017. dobili su srebrnu medalju Novosadskog sajma 2018, prvu nagradu u kategoriji bijelih i roze vina 23. Sremskog vinijada u Berkasovu, za Merlot Barrique 2017., za Chardonnay 2018. bronzanu medalju, „The Balkans International wine competition“ (BIWC ), za kasna berba 2017. bronzana medalja na takmičenju „International Wine Challenge Vienna“ (AWC Vienna), za Souvignon Blanc 2017. srebrna medalja Novosadskog sajma 2018, za Sauvignon Blanc 2017. srebrna medalja na takmičenju „International Wine Challenge Vienna“ (AWC Vienna), za Chardonnay 2017. srebrna medalja na takmičenju „International Wine Challenge Vienna“ (AWC Vienna), za Chardonnay 2017. zlatna medalja Novosadskog sajma, za Rose 2017. zlatna medalja na takmičenju, "International Wine Challenge Vienna" (AWC Vienna) i na takmičenju AWC 2019. godine Merlot Barrique srebrna medalja.

Vinima su kako kaže Radovanović pokrili regiju Brčkog i Bijeljine. Planiraju ulazak na sarajevsko tržište i na tržište srednje Bosne.

Njihova vina su prepoznata i na tržištu Srbije gdje su započeli izvoz, a u pripremi su i nove vrste vina.

E. Ko.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti