Značajni pomaci u razvoju filantropije na Zapadnom Balkanu

09.10.2019. 08:02 / Izvor: Akta.ba
Značajni pomaci u razvoju filantropije na Zapadnom Balkanu

Mreža lokalnih fondacija jugoistočne Evrope (SIGN),  obilježila je jučer u Kući filantropije u Briselu desetu godišnjicu osnivanja

Mreža lokalnih fondacija jugoistočne Evrope (SIGN),  obilježila je jučer u Kući filantropije u Briselu desetu godišnjicu osnivanja. Predstavnici Trag Fondacije iz Srbije, Fonda za aktivno građanstvo iz Crne Gore, Fondacije Mozaik iz Bosne i Hercegovine, Foruma građanskih inicijativa iz Kosova, HORUS-a iz Sjeverne Makedonije i Catalyst Balkans iz Srbije su na panelu razgovarali sa drugim privatnim fondacijama iz Evrope o mogućnostima daljeg razvoja filantropije i civilnog društva. 

Tokom događaja, pod naslovom Znaci promjene (SIGNs of CHANGE), čiji je domaćin bio Evropski fondacijski centar (European Foundation Centre - EFC) i izvršni direktor Gerard Salole,  učesnici i učesnice su razgovarali o razvoju filantropije na Zapadnom Balkanu i njenom pozitivnom uticaju na sve teži položaj civilnog društva u regionu. 

"Danas smo sa privatnim fondacijama iz Evrope razgovarali o zajedničkim izazovima sa kojima se suočavamo i potencijalnim rješenjima koja možemo zajednički osmisliti kako bismo civilnom društvu u regionu pomogli da ojačaju svoj uticaj i legitimitet u društvu. Vjerujemo da se svi moramo oslanjati na lokalne resurse i kroz individualnu i korporativnu filantropiju kreirati održiva rješenja za društvene probleme u regionu", izjavila je Vesna Bajšanski-Agić, izvšrna direktorica Fondacije Mozaik. 

Izvršna direktorica Trag fondacije iz Srbije, Biljana Dakić-Đorđević je kazala kako članice SIGN mreže aktivno pružaju podršku građanima i građankama u lokalnim zajednicama i zajednički preuzimaju veću odgovornost za društvene promjene: "Zajednice imaju resurse i samo ljudi koji u njima žive svaki dan znaju kako se oni mogu najefikasnije koristiti. Zato našom misijom podržavamo te grupe s ciljem donošenja pozitivnih  promjena i izgradnje odnosa i povjerenja među različitim akterima, nešto što je hitna potreba i prioritet za razvoj inače polarizovanih društava širom regiona Zapadnog Balkana". 

Znaci promjene (SIGNs of CHANGE) događaj i izložba, su dio projekta "SIGN UP for Impact - Razvoj filantropije za jače civilno društvo“ kojeg provodi SIGN mreža, uz finansijsku podršku Evropske unije iBalkanskog fonda za demokratiju. 

Tokom obilježavanja ovog događaja, predstavnici SIGN mreže su otvorili i izložbu u Kući filantropije u Briselu, na kojoj su predstavili najvažnije aktivnosti i postignuća iz proteklih 10 godina. Izložba je otvorena za javnost do 30. novembra 2019. godine.

Inače, Mreža lokalnih fondacija jugoistočne Evrope (SIGN) je osnovana 2009. godine kao regionalna mreža koja okuplja fondacije iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Kosova i radi na unapređenju filantropije, međusektorskog partnerstva i dugoročne održivosti na lokalnom, nacionalnom i regionalnom nivou. Ove godine, SIGN mreža obilježava  desetogodišnjicu djelovanja predstavljanjem  svojih najvećih dostignuća i aktivnosti.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti