Zenica u porodici od 250 svjetskih gradova sa sistemom gradskih bicikala

11.10.2019. 14:14 / Izvor: Akta.ba
Zenica u porodici od 250 svjetskih gradova sa sistemom gradskih bicikala

Zenica se danas pridružila grupi od oko 250 gradova u svijetu u kojima funkcionise sistem gradskih bicikala Nextbike.

Zenica se danas pridružila grupi od oko 250 gradova u svijetu u kojima funkcionise sistem gradskih bicikala Nextbike.  Građani Zenice i naši gosti na raspolaganju će imati trideset Nextbike bicikala, opremljenih pametnim lokotom za otključavanje i GPS sistemom za praćenje. Bicikla su raspoređena na šest lokacija u gradu: Novo Radakovo, Mokušnice, Uglovnica, Kamberovića polje, Crkvice i Lamela.

Svečano puštanje u rad upriličeno je danas na jednoj od Nextbike stanica u centru grada, uz prisustvo brojnih medija i građana, kao i gradonačelnika Zenice Fuada Kasumovića, koji je imao priliku prvi provozati bicikl.

„Sretan sam što smo danas napravili još jedan korak u poboljšanju biciklističke infrastrukture u Zenici, te na taj način našim sugrađanima korištenje bicikla kao prevoznog sredstva učinili još pristupačnijim i lakšim. Ovaj projekat podudara se sa našom vizijom ekološki osvještenije i manje zagađene Zenice, odnosno uklapa se u projekat Zelenih gradova", izjavio je Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice.

Nextbike je brz, jednostavan i praktičan sistem javnih bicikala koji korisnicima omogućava uzimanje bicikla na jednoj lokaciji, a povrat na drugoj, što ga za mnoge čini idealnim prevoznim sredstvom u gradskim urbanim sredinama. Smanjenje upotrebe automobila i emisije CO2, pozitivan uticaj na zdravlje stanovništva, jačanje imidža i turističke ponude, dodatne su koristi koje ovaj projekat donosi za grad.

„Zahvaljujući gradskoj upravi Grada Zenica koja je finansirala implementaciju projekta, kao i našem partneru kompaniji dm drogerie markt Zenica je danas postala jedan od 250 gradova u svijetu koji koriste Nextbike sistem gradskih bicikala. Drago mi je što i gradovi u Bosni i Hercegovini sve više prepoznaju značaj razvoja biciklističkog saobraćaja i infrastrukture u procesima razvoja održive urbane mobilnosti, a Zenica je definitivno grad koji se po mnogo čemu može pohvaliti da pripada porodici savremenih evropskih gradova“, kazao je Ahmed Ćerimović, direktor Nextbike projekta u BiH.

Za korištenje bicikala potrebno je obaviti jednostavnu registraciju i aktivaciju korisničkog računa putem Nextbike mobilne aplikacije ili web stranice www.nextbike.ba. Osnovna cijena korištenja iznosi 1 KM/30 min, a korisnicima će na raspolaganju biti mjesečna i godišnja članarina koje uz određenu naknadu omogućavaju 30 minuta dnevno besplatnog korištenja. Detaljna uputstva o korištenju bicikala uskoro će građani imati priliku da pronađu na web stranici Grada Zenica, kao i da pogledaju u programu Javnog preduzeća RTV Zenica.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti