PIT Central 2019 – Proizvodni sektor dobio platformu za okupljanje

18.10.2019. 09:14 / Izvor: Akta.ba
PIT Central 2019 – Proizvodni sektor dobio platformu za okupljanje
OTVORI GALERIJU

Ovogodišnja centralna PIT konferencija održana je u Tešnju pod nazivom “PIT Central 2019 Tešanj”.

Ovogodišnja centralna PIT konferencija održana je u Tešnju pod nazivom “PIT Central 2019 Tešanj”.

Održana je u četvrtak i petak, 26. i 27.09.2019. godine. Organizatori konferencije bili su konsultantska kuća Targer Engineering & Consulting i Općina Tešanj.

Konferencija je poslužila kao odlična platforma za učenje, razmjenu iskustava, saznanja i poznanstava a zračila je pozitivnom energijom i proaktivnošću sudionika. 

Preko 180 učesnika iz više od 70 kompanija iz BiH i regije su aktivno učestvovali u radu ovog stručno-poslovnog skupa koji se odlučno opredjelio okupiti kompanije i stručnjake na državnom nivou, kako bi zajedno postavili standarde i zacrtali nove ciljeve na putu razvoja BiH privrede. Za održavanje centralne PIT konferencije u 2019 godini nije slučajno odabran Tešanj. To je općina koja je poznata po strelovitom razvoju proizvodne djelatnosti, pripada geografskom bazenu općina koje imaju sličan razvojni put, ali to je i mjesto koje je u duhu svoje poduzetnosti i proaktivnosti prepoznalo i ugostilo prvu PIT konferenciju prije nepune dvije godine.

Među ostalim konferencijama se isticala po dvodnevnom sadržaju, kao i učešću do sada najvećeg broja stručnih i rukovodećih kadrova iz proizvodnih kompanija.

Po izjavama učesnika, partnera, sponzora i organizatora, konferencija je ne samo ispunila, nego i premašila sva očekivanja u pogledu strukture, karaktera, kvaliteta i obima stručno-poslovnih aktivnosti, kao i poslovnih umrežavanja stručnjaka i upravljačkih struktura prizvodnih kompanija. 

Posebna interesantan sadržaj PIT konferencije su poslovni (B2B) susreti, koji su omogućili predstavljanja i poslovno umrežavanje kompanija iz BiH i regiona. Preko 30 partnera i sponzora je podržalo konferenciju, od kojih su njih 16 odlučili preko svojih promo-kutaka predstaviti svoje proizvode i usluge za podršku proizvodnim kompanijama. Ovi štandovi su predstavljali čvorište susreta i poslovnog uvezivanja.

Konferenciju PIT (Proizvodnja-Industrija-Tehnologija) Tešanj 2019 svečano su otvorili Načelnik Tešnja Suad Huskić i Tarik Kadrispahić iz kompanije Targer E&C. g. Huskić je učesnicima konferencije ukratko predstavio Općinu Tešanj, njen trenutni status po pitanju privrednog razvoja, kao i planove i strategiju privrednog razvoja u narednim godinama. Još jedan put Općina Tešanj je pokazala da je mnogo više od birokratskog sistema unutar složenog državnog aparata, tako što se već priprema da pruži podršku i servis privrednicima u izazovima koje dolaze, a koje su zajedno identifikovali.

Tarik Kadrispahić – Targer E&C je naglasio ciljeve PIT konferencija i važnost okupljanja stručnjaka, rukovodećih kadrova i vlasnika biznisa na jednom mjestu. 

Srž konferencije bila su stručna izlaganja eksperata iz različitih oblasti djelovanja proizvodnih organizacija, a organizatori su se potrudili da to budu najjača regionalna imena u svojim oblastima.

Đorđe Maričić – Maverick Consultingiz Beograda, uveo je prisutne u temu Komunikacijom do zadovoljstva uposlenika. Trenutno goruća i tema koja je stala rame uz rame sa tradicionalno važnim temama u proizvodnim kompanijama. 

Emir Žunićkoji je predstavljao firmu Info Studio, Sarajevo predstavio primjenu AI rješenja u modernom skladišnom poslovanju i transportu koja su u suvremenom poslovanju smatraju sastavnim dijelom uspješnog poslovanja.

Eksperti iz nekoliko BiH kopmanija su predstavili zanimljiva izlaganja u oblastima u kojima djeluju. 

Darko Spasojević – M&I Systems, Banja Luka je prezentovao okruženje koje omogućava unapređenje poslovnih procesa u segmentima transparentnosti, kontrole, upravljanja i agilnosti. Predsatvljeni su digitalni alati koji su potrebni za saradnju i funkcionisanje, a koji kao rezultat imaju end-to-end poslovanje i IT poboljšanje. 

Nadir Durmić je ispred firme Tipteh, Sarajevo predstavio rješenja za automatizaciju proizvodnje kao i proizvode i sisteme koji su dio djelimične ili potpune automatizacije proizvodnih procesa. Video prezentacije nekih od realizovanih projekata u BiH su dale odličan uvid u kompetentnost domaće firme da izvede složene zahvate na potpunoj ili djelimičnoj automatizaciji i primjeni robota u proizvodnim procesima i procesima kontrole kvalitete proizvoda, sa najstrožijim zahtjevima struke i kupca. 

Dr. Advan Begović – Siemens Munchen, savjetnik direktora Mobility divizije se osvrnuo na iskustva iz SIemensa, ali i prethodnih kompanija za koje je radio u Njemačkoj. U svom stručnom izlaganju predstavio je par  procesnih modela sa kojima se podjednako susreću njemačke i bosanskohercegovačke kompanije, te je sa par odličnih primjera malih i srednjih njemačkih preduzeća koja su jednostavnim poslovnim modelima u svojim branšama izgradile brendove i postavile standarde, dao jak vjetar u leđa svim kopmaijama koje žele da zauzmu inovativan i kreativan pristup u svom poslovanju. 

Ferhat Dedić – Algotech Sarajevo predstavio je digitalna rješenja i aplikacije za efikasnu i sigurnu poslovnu audio, video i data komunikaciju unutar kompanija. Također je prezentovao neke od veoma praktičnih odlika sistema koje je njegova kompanija razvila. 

Nermana Ajanović ispred firme Posao.ba Sarajevo, imala je vrlo značajno izlaganje na temu “Kako privući i zadržati zaposlene uz pomoć brenda poslodavca”, koja je i te kako aktualna u vremenu visoko razvijenih tehnologija i sve većeg broja odlaska radno sposobnih ljudi i stručnjaka iz proizvodnog sektora.

Edin Lipovac - Autotech Velenje, održao je vrlo zanimljivo izlaganje o mogućnostima upotrebe robota i automatizacije u BH tvornicama, kroz praktičnu primjenu istih i uz demonstraciju tri višenamjenska robota koji su bile izloženi u random modu na samoj konferenciji. Posebno su bile zanimljive video prezentacije realizovanih projekata rada robota u teškim uslovima rada.

Panel diskusije su okupile eminentna imena u sektoru poslovanja u BiH. 

“Kako povećati produktivnost i plate u BH proizvodnim kompanijama?” je bila i djelimično provokativna tema prve panel diskusije. Imala je za cilj da potakne diskusiju u pravcu proaktivnog razmisljanja na trenutno najaktuelnije pitanje u BH proizvodnoj djelatnosti. Panelisti su bili:

Mahmut Galijašević - Mann + Hummel BA, Tešanj, BiH; Snježana Köpruner - GS-TMT, Travnik, BIH; Izudin Neimarlija - Tvornica cementa, Kakanj, BiH; Seudin Softić - Autotech, Velenje, SI; Maid Jabandžić - Madi, Tešanj, BiH; Dr. Advan Begović – Siemens München, De i Tarik Kadrispahić - Targer E&C, Sarajevo, BiH.

Tema druge panel diskusije je bila: “Kreativnost i inovativnost u modernom poslovanju”, gdje su panelisti podijelili inspirativne primjere iz svojih proizvodnih procesa, strategija i poslovnih poteza. Panelisti su bili:

Faruk Širbegović- Širbegović Inžinjering, Gračanica, BiH; Isan Selimović- QSS, Sarajevo, BiH; Dženan Ajanović - INOX Ajanović i AP Atelier Tešanj, BiH; Edin Garić- Prevent Fad, Tešanj, BiH; Mirsad Ramić- Cromex, Prijedor, BiH; ; Dr. Advan Begović – Siemens München, De i Tarik Kadrispahić - Targer E&C, Sarajevo, BiH.

Sadržaj drugog dana je novina na PIT konferenciji, a ponudio je dvije panel radionice i posjete dvije proizvodne kompaije. Na dvije tematske panel radionice se okupilo preko 60 učesnika koji su imali priliku aktivno učestvovati u diskusiji na teme “Industrija 4.0 – kako kreirati kompanije i društvo budućnosti” i “Logistika - trenutni izazovi i napredna rješenja”. Cilj je bio demistifikovati pojam Industrije 4.0, kao i ponuditi odgovor da li je ona neophodna u kreiranju kompanija budućnosti. Logistička panel radionica se pozabavila izazovima u skladištenju sirovina u proizvodnim kompanijama, kao i skladištenju velikih količina i isporuka zbirnih narudžbi roba široke potrošnje i odgovora na povećanje online kupovine. Učesnici panela su iznijeli napredna “in house” rješenja koja su u kombinaciji sa implementacijom adekvatnog WMS-a doprinijeli efikasnijim procesima u kompanijama iz kojih dolaze.

Učesnici panel radionice “Industrija 4.0” su bili:

Dr. Advan Begović- Siemens Mobility Division München, De; Darko Spasojević- M&I Systems, Banja Luka, BiH; Dr. Adis Muminović- CGP Design Team, Sarajevo, BiH; Mitja Orlačnik- Lean Rešitve Celje, Si. i Zoran Đurđević- Kala, Beograd, Sr; 

Učesnici panel radionice “Logistika” su bili:

Zlatan Golub- Špica, Sarajevo, BiH; Tarik Širbegović– Silk trade, Tešanj, BiH; Robert Čutuk– Alloy Wheels, Jajce,BiH; Adis  Samardžić - BD Carefusion, Cazin, BiH; Antonio Zrilić- Logiko, Zagreb, Hr.

Firme "Ajanović Inox" "AP aterlier""Medena Commerce" su u drugom dijelu dana otvorile svoja vrata za učesnike konferencije. Pomenute kompanije su primjeri dobrih proizvodnih praksi, te su učesnicima prezentovali proizvodne pogonei i podijelili neke od tajni uspješnog poslovanja u segmentima metalske industrije u kojima djeluju.

Više o konferenciji kroz objektiv kamere, možete pogledati na linku.

 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti