Formira se Vijeće za sigurnost prometa na cestama u BiH

09.12.2019. 10:07 / Izvor: Akta.ba
Formira se Vijeće za sigurnost prometa na cestama u BiH

Odluka o formiranju Vijeća za sigurnost prometa stupit će na snagu od idućega objavljivanja u Službenom glasniku BiH.

Vijeće ministara BiH donijelo je odluku o formiranju Vijeća za sigurnost prometa na cestama u BiH u cilju unaprjeđenja prometno-obrazovnog rada, prometne kulture i koordiniranja svih subjekata koji mogu doprinijeti većoj sigurnosti prometa.

Ovo Vijeće sastojat će se od 12 članova, predstavnika nadležnih ministarstava i tijela koja upravljaju javnim cestama i stručnjaka za oblast prometa na cestama, a koji će imati mandat u trajanju od četiri godine. Ministar komunikacija i veza BiH te njegov zamjenik također će biti članovi Vijeća za vrijeme trajanja njihova mandata.

Ostali članovi Vijeća za sigurnost BiH su Spasoje Mićić i Saša Jasnić, predstavnici nadležnih institucija RS-a za sigurnost prometa i upravljanje cestama, te federalni predstavnici Zijad Hodžić i Vinko Vidović.

Vijeće ima pet članova iz reda stručnjaka za oblast sigurnosti prometa na cestama, a to su Osman Lindov, Dražan Primorac, Krsto Lipovac, Milan Tešić i Tomo Lučić.

Vijeće za sigurnost prometa na cestama u BiH bit će nadležno za davanje mišljenja na strategiju sigurnosti prometa na cestama u Bosni i Hercegovini, razmatranje sigurnosti prometa na cestama, analizu stanja u oblasti sigurnosti prometa, predlaganje potrebnih aktivnosti te sudjelovanje u aktivnostima koje se provode u cilju obrazovanja i informiranja javnosti i podizanja svijesti javnosti o značaju sigurnosti prometa na cestama.

Kako je dalje navedeno u odluci, Vijeće će imati obvezu sastajanja najmanje dva puta godišnje, a svoja izvješća o radu podnosit će Vijeću ministara BiH.

Odluka o formiranju Vijeća za sigurnost prometa stupit će na snagu od idućega objavljivanja u Službenom glasniku BiH. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti