Ćatić: Vlada i Parlament FBiH pokazali da žele pomoći razvoj bh. kinematografije

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Ćatić: Vlada i Parlament FBiH pokazali da žele pomoći razvoj bh. kinematografije

Govoreći o finansijskoj podršci nacionalnim kulturnim društvima, Ćatić je kazao da su ona među najstarijim kulturnim ustanovama u BiH, a sva su osnovana krajem 19. i početkom 20. vijeka.

19.12.2019. 07:39 / Izvor: Fena

Vlada Federacije BiH prihvatila je amandman zastupnika SDA, SBB BiH DF-a i GS-a u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, koji je postao sastavni dio jučer usvojenog budžeta FBiH za narednu godinu, a tiče se uvećanja transfera za nacionalna kulturna društva Preporod, Prosvjetu, Napredak i La Benevolenciju u iznosu od 600.000 KM, dok je Fondaciji za kinematografiju doznačeno 2.340.000 KM.

Predsjednik Kluba poslanika SDA u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Osman Ćatić izjavio je za Fenu da su imali elementarnu potrebu da povise sredstva za oblast kulture, uključujući nacionalna kulturna društva i kinematografiju.

Što se tiče kinematografije, kaže kako je jasno kolika je važnost bh. filma, ali i širi društveni značaj naše kinematografije. Podsjeća kako je BiH desetljećima bila prepoznatljiva po ovoj grani umjetnosti te kako Vlada i Parlament FBiH žele što je moguće više podržati razvoj kinematografije te da je to i bio razlog predlaganja i usvajanja spomenutog amandmana.

"U film BiH ulaže minimalna sredstva i ovo je izraz naše opredjeljenosti da podržimo ovu kulturnu granu od posebne važnosti", naveo je Ćatić.

Govoreći o finansijskoj podršci nacionalnim kulturnim društvima, Ćatić je kazao da su ona među najstarijim kulturnim ustanovama u BiH, a sva su osnovana krajem 19. i početkom 20. vijeka.

"Ona imaju izuzetno važnu ulogu u našem kulturnom i društvenom životu, a od 2010. godine ovim društvima konstantno su smanjivanja sredstva, sve dok nisu spala na nivo koji ugrožava njihov puki opstanak. Sad smo ova sredstva povisili za četiri puta i tako smo se barem približili sredstvima koja su izdvajana za rad nacionalnih društava do 2010. godine. To je bilo nužno jer su neka društva bila pred gašenjem", pojasnio je Ćatić. 

Za usvajanje entitetskog budžeta, uključujući i spomenuti amandman, glasali su zastupnici stranaka parlamentarne većine, dok su protiv bili opozicioni zastupnici predvođeni SDP-om i Našom strankom. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti