Efendić u januaru najavio međunarodni poziv za izgradnju Kongresnog centra

31.12.2019. 15:36 / Izvor: Akta.ba
Efendić u januaru najavio međunarodni poziv za izgradnju Kongresnog centra

Općina Novi Grad završila je uspješno 2019. godinu, a iza rukovodstva Općine nalazi se dosta uspješnih projekata koji se realizuju u okviru programa 20:20.

Općina Novi Grad završila je uspješno 2019. godinu, a iza rukovodstva Općine nalazi se dosta uspješnih projekata koji se realizuju u okviru programa 20:20, kazao je načelnik Općine Novi Grad Semir Efendić u okviru novogodišnje press konferencije održane danas u Sarajevu.

Naglasio je kako je iza Općine dosta završenih, započetih, ali i projekata koje će tek da se realizuju u 2020. godini. Posebno je ponosan na projekat IX transferzale koji je proteklih dana prošao jednu od najvažnijih faza realizacije, koja se odnosila na montažu mosta preko željezničke pruge u Buljakovu Potoku.

BEZEN NA DOBRINJI

Osvrnuo se i na projekat izgradnje bazena na Dobrinji, gdje je završena cijela konstrukcija bazena. U 2020. godini, kako je najavio radit će se opremanje i postavljanje bazenske tehnike.

Pohvalio se i projektom izgradnje sportske dovorane u OŠ Umihana Čuvidina, koja je pokrivena, zatvorena stolarijom i unutar dvorane se uzvode radovi.

„Ovo je kompleksan objekat kojeg čini podzemna garaža, obdanište, tribine, ambulanta, učionice..", kazao je načelnik, te naveo kako je tokom 2019. godine završena vodovodna mreža prema naselju Sokolje. Završen je i jedan dio distributivne mreže u naselju Zabrđe, ze kanalizaciona mreža u nekoliko ulica.

Općina je puno radila i na sanaciji sportskih igrališta, te je njih osam upotpunosti rekonstruisano i sanirano nakon 30-40 godina. I tokom 2019. godine radilo se na izgradnji novih sadržaja u  Centaru Safet Zajko.

Finansijsku podršku Općina i tokom 2019. godine dala je obrtnicima i privrednicima.

Zahvaljujući projektu za obrtnike u zadnje dvije godine, kako je naglasio Efendić je pokrenuto oko 300 obrta.

BINGO I MULTPILEX KINO U MAJU 2020.

„Općina se može pohvaliti i velikim privrednim investicijama. Na lokalitetu Rajlovca firma Asa Šped je izvršila kupovinu 50.000 m2 zemljišta gdje započinje izgradnju proizvodnjih pogona za njemačku firmu Veritas koja već ima 350 zaposlenih koji rade za autoindustriju“, kazao je načelnik, navodeći kako ga raduje činjenica što je domaća kompanija Bingo na području Općine započela izgradnju trgovačkog centra sa Multiplex kinom. Projekat je vrijedan 60 miliona KM i biće završen u maju ili junu 2020. godine.

Najavljujući projekte za 2020. godinu načelnik je kazao kako će u januaru biti raspisan međunarodni javni poziv investitorima za izgradnju Kongresnog centra  koji će se graditi pored zgrade Radio-televizije BiH, u neposrednoj blizini zgrade Općine Novi Grad. 

Objekt će sadržavati više sala i dvorana u kojima će se moći održavati centralni kulturni i poslovni događaji u BiH, kao što su koncerti, predstave, filmske projekcije i kongresi.

U sklopu kompleksa gradit će se hotel, šoping-centar, velike garaže, veliki dio poslovnih sadržaja, te jedan dio stambenog prostora.

„Radi se o projektu vrijednom 350-400 miliona KM. Nadam se da ćemo pronaći investitore izvan BiH“, naglasio je Efendić, navodeći kako je Općina planirala u narednoj godini urediti šetalište u Ulici Bilevar branilaca Dobrinje. Šetalište će biti uređeno u dužini od jednog kilometra, a kako vjeruje načelnik ovo će biti još jedan projekat sa kojim će se ponositi Općina Novi Grad.

U 2020. godini u planu je i izgradnja koncertne dvorane i omladinskog pozorišta sa 700 sjedećih mjesta, izgradnja sportskog centra u naselju Sokolje.

Sve ove projekte svakako prati i budžet Općine Općine koji je rekordni dosada i iznosi skoro 47 miliona KM.

E. Ko.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti