2019. obilježile investicije, otkazi, pregovori i iseljavanja

03.01.2020. 13:32 / Izvor: Akta.ba
2019. obilježile investicije, otkazi, pregovori i iseljavanja

Još jedna ekonomska godina je iza nas, a obilježili su je brojni (ne) povoljni događaji.

Još jedna ekonomska godina je iza nas, a obilježili su je brojni (ne) povoljni događaji.

Ono po čemu ćemo je svakako pamtiti je velika EBRD konferencija, gdje se BiH pokazala kao dobar domaći. Konferenciji je prisustvovalo više od 3.000 učesnika, 70 delegacija guvernera EBRD-a, privrednika iz više od 70 zemalja. Više od 600 prisutnih bilo je direktno iz poslovne zajednice izvan BiH, a održano je i 49 različitih sastanaka, konferencija, foruma i sesija na šest lokacija.

IZVOZ I PREUZIMANJA

U 2019. godini na tržište Evropske unije omogućen je izvoz pilećeg mesa, jaja i mlijeka, dok je na tržište Turske moguće izvesti juneće meso, a na tržište Rusije voće.

Odlične poslovne poteze imala je i kompanija Konjički Igman je u tokom prošle godine pustila u rad novi pogon za proizvodnju pištoljske municije. U nastavku godine veliki interes je pokazan i za kupovinu dionica ove kompanije.

Kompanija Madi pustila u rad interni mikrobiološki laboratorij. Interni laboratorij obuhvata laboratorij za primarnu i laboratorij za finalnu proizvodnju, gdje su u potpunosti ispoštovani svi zahtjevi za kompetentnost ispitnih i kalibracionih laboratorija BAS EN ISO/IEC 17025.

Zahvaljujući bh. pameti iz Jelaha u Njemačku u 2019. godini je otišla i prva PLC hidraulična presa koju koristiti njemačka kompanija Rackers GmbH & Co.KG. Presa je proizvedena u bh. kompaniji Procassa.

Godina će ostati upamćena i po preuzimanju čapljinske tvornice keksa i vafla "Lasta" koja sada posluje u okviru kompanije "Violeta" iz Gruda u vlasništvu Petra Ćorluke.

Vlasniku Violete ovo tokom prošle godine nije bio jedini poslovni potez. Naime, on je u novembru kupio i Hotel Grude gdje namjerava investirati u njegovu obnovu. 

Federalno ministarstvo trgovine predstavilo je i finalnu (ALPHA) verziju besplatne mobilne aplikacije "FMT FBiH oil info" koja građanima pruža informacije o cijenama goriva na svim benzinskim pumpama u Federaciji BiH.

Kompanija dm u Bosni i Hercegovini sredinom avgusta je iz prodavnica povukla male plastične vrećice (koje je besplatno dijelila potrošačima), nastavljajući da doprinosi zaštiti životne sredine i smanjenju plastičnog otpada. 

PREGOVORI

Godinu iza nas pamtit ćemo i po dogovor Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, Elektroprivrede i Udruženja poslodavaca FBiH da se smanjenjem cijena električne energije zaštiti privreda.

2019. godinu pamtit ćemo i po dogovoru BH gasa i ArcelorMittala o garantovanju petogodišnjeg snabdijevanja ovog industrijskog kompleksa neophodnim energentom. Ugovor je potpisan nakon što je istekao prethodni dvadesetogodišnji ugovor, a prethodili su mu dvanaestomjesečni pregovori.

Tokom 2019. godine nastavljena je izgradnja dionica na Koridoru V-c, a potpisani su i ugovori za izgradnju mostova i dionica kroz Hercegovinu u vrijednosti od oko 85 miliona eura.

Svakako ono što sve posebno raduje i ono po čemu se BiH može ponositi je turizam. U 2019. je nastavljen trend porasta broja turista u cijeloj BiH. Najaktivniji turisti su iz Kine, Turske, arapskih i susjednih zemalja. Očekuje se da će broj turista premašiti brojku od 1,6 miliona te da će biti ostvareno više od 3,2 miliona noćenja.

Proteklu godinu ćemo pamtiti i po pregovovorima koji su se vodili između poslodavaca i Vlade, a vezani su za Zakon i porezima, doprinosima i Zakon o PDV-u.

Vlada je krajem novembra utvrdila i Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o doprinosima. Svi ovi zakoni upućeni su Parlamentu FBiH po žurnoj proceduri, međutim do sjednice još nije došlo. Na kraju svih pregovora ostali su nezadovoljni kako radnici, tako i poslodavci, te će prema njihovom mišljenju izgleda Vlada uzeti najbolji dio kolača.

Ovo je bila velika godina i za kompaniju Bingo iza koje je veliki broj investicija. Najviše pažnje javnosti izazvala je izgradnju trgovačkog centra sa Multiplex kinom. Projekat je vrijedan 60 miliona KM i biće završen u maju ili junu 2020. godine.

Svakako bh. kompanije su i pored velikih problema sa kojim su se suočavali najčešće zbog biroktatije pravile su sjajne rezultate, a mnoge od njih su uspjele otvoriti vrata regionalnih, ali i evropskih tržišta.

OTKAZI

Godina je završena sa otkazima u mostarskoj Aluminiji koja je uručila otkaze za preostala 362 radnika. Inače, ova kompanija je 10. jula u ponoć ostala bez napajanja električnom energijom, čime je prekinuta proizvodnja u ovom nekadašnjem industrijskom gigantu.

Kompanija je generirala oko 200 miliona eura duga najviše prema Elektroprivredi HZHB, a upravo je cijena električne energije mostarski Aluminij, koji je zapošljavao 900 ljudi, odvela u kolaps.

Krajem godine uručena su rješenja o tehnološkom višku za najveći broj preostalih uposlenika Aluminija (170), dok je početkom septembra od nekadašnjih 900 zaposlenika njih 600 dobilo otpremnine i rješenja o prestanku radnog odnosa.

Jedna od podataka kojim je obilježen kraj godine je i veliki broj odlazaka iz BiH. Prema podacima analitičara  za pet godina BiH je ostala bez 113 hiljada radnika.

 

 

 

 

 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti