Poljoprivrednici traže "plavi dizel"

04.01.2020. 08:19 / Izvor: SRNA
Poljoprivrednici traže 'plavi dizel'

​Udruženje poljoprivrednih proizvođača BiH uputilo je relevantnim institucijama zahtjev za oslobađanje od plaćanja putarine i akcize na dizel gorivo u svrhu poljoprivredne proizvodnje.

Udruženje poljoprivrednih proizvođača BiH uputilo je relevantnim institucijama zahtjev za oslobađanje od plaćanja putarine i akcize na dizel gorivo u svrhu poljoprivredne proizvodnje.

Predsjednik Udruženja Vladimir Usorac rekao je Srni da je zahtjev upućen Predsjedništvu BiH, Savjetu ministara, Parlamentarnoj skupštini BiH i Upravi za indirektno oporezivanje.

U saopštenju Udruženja se ističe da se poljoprivredni proizvođači u BiH, od kako se počeo primjenjivati Sporazum o stabilizaciji pridruživanja sa EU i sporazum CEFT-a, nalaze u nepovoljnoj konkuretnoj poziciji.

"Ovim sporazumima tržište BiH za poljoprivredne proizvode je potpuno otvoreno, odnosno, poljoprivredni proizvodi se uvoze bez ikakvih carinskih obaveza, što znači da je tržište BiH pod istim uslovima dostupno i proizvođačima iz BiH i proizvođačima EU i zemljama CEFT-a sporazuma", dodaje se u saopštenju.

Iz udruženja naglašavaju da se prilikom potpisivanja navedenih sporazuma moralo voditi računa da se proizvođačima iz BiH obezbijede isti uslovi za proizvodnju kao što imaju proizvođači u EU i zemljama CEFT-a.

Napominjući da je proizvođačima iz EU dizel gorivo koje se troši u svrhu poljoprivredne proizvodnje oslobođeno plaćanja putarine i akcize, iz Udruženja ocjenjuju da je to trebalo učiniti odavno i proizvođačima u BiH.

U zahtjevu su naveli i da bi količine trebalo da budu definisane prema površini poljoprivrednog zemljišta kao i broju grla stoke, pa navode da bi cijena goriva, koja je potrebna poljoprivrednim proizvođačima u BiH, na godišnjem nivou iznosila oko 20 miliona KM.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti