Sarajevo Business Forum predstavljen privrednicima Tešnja

17.01.2020. 07:31 / Izvor: Akta.ba
Sarajevo Business Forum predstavljen privrednicima Tešnja
OTVORI GALERIJU

Sarajevo Business Forum (SBF) 2020, vodeća investicijska konferencija u Jugoistočnoj Evropi predstavljen je privrednicima u Tešnju.

Sarajevo Business Forum (SBF) 2020, vodeća investicijska konferencija u Jugoistočnoj Evropi predstavljen je privrednicima u Tešnju. Prezentaciju SBF- a,  koji će u svoje 11. izdanje od 8. do 10 aprila naredne godine staviti u fokus investicione prilike bh. dijaspore, organizirala je BBI banka u saradnji sa partnerima, privatnim poduzetnicima, institucionalnim predstavnicima tešanjske regije te rukovodećim ljudima privrednih komora iz BiH.

Tešanjska poslovna zona jedno je od deset glavnih evropskih investicijskih lokacija u Južnoj Evropi, po nalazu Financial Timesa. Statistika kaže kako su 23 tešanjske firme među 100 najuspješnijih bh. kompanija. U kategoriji velikih kompanija sedam ih je iz Tešnja. “Hifa-Oil”, “Madi”, “Prevent FAD”, MANN+HUMMEL, “Napredak”, “Pobjeda” i AS.

"BBI banka putem Sarajevo Business Foruma kontinuirano radi na uvezivanju privrednika i otvaranju novih tržišta za naše kompanije. Svake godine na Sarajevo Business Forum dolaze investitori iz cijelog svijeta od Amerike, pa do Malezije. Promocija u Tešnju izazvala je veliku pažnju privrednika sa šireg područja ove regije. Danas su prezentirani prirodni resursi i razvojne mogućnosti u oblasti energije, poljoprivrede, prehrambene industrije, IT-a i tekstilne industrije", izjavio je Zlatko Aličić, rukovodilac Filijale BBI banke u Tešnju.  

Ministar privrede u Vladi Zeničko-dobojskog kantona Zlatko Jelić pozvao je privrednike da iskoriste priliku i učestvuju na 11. Sarajevo Business Forumu.

Jedan od učesnika današnje konferencije i Sarajevo Business Foruma prethodnih godina je Izudin Ahmetlić, vlasnik kompanije Hifa-oil, najvećeg privatnog distributera nafte i naftnih derivata u BiH.

"Sarajevo Business Forum vidim kao dobru priliku za promoviranje mogućnosti domaćih kompanija i njihovo povezivanje sa ino-partnerima. Smatram da je SBF uradio mnogo toga ali da postoji još mogućnosti na kojima se može raditi. To bi trebala biti obaveza svih nas ne samo BBI banke. Mladim ljudima u BiH bi poručio da ostanu u svojoj domovini. Uspjeti se može i u BiH  pošteno i ozbiljno radeći", izjavio je Ahmetlić.

Učesnica konferencije u Tešnju bila je i Adisa Karahodžić direktorica kompanije "Koteks".

"Imamo sjajnu saradnju sa BBI bankom i učestvovali smo na nekoliko Sarajevo Business Foruma. Drago mi je da smo danas ovdje   i očekujemo da sa kolegama privrednicima razmijenimo iskustva i informacije za unapređenje poslovanja i uspostvaljanje možda neke nove saradnje", govori Karahodžić. 

Organizator SBF-a, koji se već 11. godinu zaredom održava u BiH, je BBI banka u saradnji sa Islamskom razvojnom bankom (IsDB). Pokrovitelj Sarajevo Business Foruma 2020. je tročlano Predsjedništvo BiH uz podršku privrednih komora i domaćih i stranih kompanija. Poslovno-investicijska konferencija okupit će najznačajnije poslovne i političke lidere iz regiona i svijeta.

Potencijale koje nudi BBI banka i BBI VIP Business Club za ulaganje u Bosnu i Hercegovinu i pronalazak tržišta prezentirale su Edina Hasečić, direktorica Sektora za poslovanje s pravnim licima BBI banke i Azra Čolić, rukovodilac BBI VIP Business Cluba.

Privrednicim su se danas obratili Almin Mališević iz privredne komore FBiH koji je prezentovao  stanje privrede u prošloj godini i iznio procjene za privredna kretanja u 2020.

O strateškim prednostima Općine Tešanj govorio je Ismar Alagić, direktor Tešanjske razvojne agencije (TRA).

Kasim Kotorić u ime Biznis centra Jelah-Tešanj iznio je iskustva privatnih poduzetnika o mogućnostima poslovanja u ovoj općini.

Finansijsku sliku Tešnja predstavio je Seno Topalović iz LRC bonitetne agencije.

Više informacija o Sarajevo Business Forumu dostupno je na stranici: https://sarajevobusinessforum.com

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti