Održana diskusija "Integrisani sistemi za procjenu rizika sigurnosti hrane"

20.01.2020. 14:55 / Izvor: Akta.ba
Održana diskusija 'Integrisani sistemi za procjenu rizika sigurnosti hrane'

Subjekti koji obavljaju djelatnost vezane za hranu u svim fazama proizvodnje, prerade, obrade i distribucije dužni su poštovati odredbe propisa o hrani relevantnih za njihovu djelatnost.

Privredna komora Kantona Sarajevo i Safety Quality Systems – SQS d.o.o. Sarajevo organizirali su panel diskusiju o temi: “Integrisani sistemi za procjenu rizika sigurnosti hrane”, koja je održana 20. januara 2020. godine u Sarajevu.

Uvodna izlaganja imali su prof. dr. sci. Amela Semić, direktorica Direkcije za osiguranje kvaliteta i standardizaciju u AS Holdingu, Josip Britvić, direktor Top Consult Grupe iz Zagreba, Dženan Imširović, direktor Optimus - Certa, Anel Hurem, direktor SQS-a i Sanel Livadić, direktor Agencija za konsalting CE system, a učešće u diskusiji uzeli su predstavnici kompanija iz oblasti proizvodnje, distribucije, transporta i trgovine hranom, kao i predstavnici inspekcijskih organa.

Istaknut je značaj razvoja i primjene međunarodnih i evropskih standarda kvaliteta, kao što su HACCP, ISO 22000, IFC, BRC i drugi, zatim funkcionalnost sistema za sigurnost hrane, uz osvrt na zakonsku regulativu u BiH i EU i primjere praktične primjene.

Naglašeno je kako je prehrambena industrija budućnost, te se internacionalizacijom standarda štite interesi potrošača i kijenata globalno i stvaraju uvjeti za izgradnju jedinstvenog sistema kvalitete.

U diskusiji je istaknuto kako mala i srednja preduzeća za proizvodnju i preradu hrane još uvijek nisu dovoljno upoznati sa prednostima uvođenja ovih standarda, te je neophodno vršiti kontinuiranu popularizaciju i inormisanje o značaju standarda za sigurnost prehrambenih proizvoda. Temelj u implementaciji sistema upravljanja u proizvodnji zdravstveno sigurne hrane je analiza rizika, koja je obavezan segment najnovije zakonske regulative o hrani. Razvoj sistema upravljanja, u skladu sa međunarodnim standardima, predstavlja sistemski pristup u sprečavanju rizika u prehrani.

Subjekti koji obavljaju djelatnost vezane za hranu u svim fazama proizvodnje, prerade, obrade i distribucije dužni su poštovati odredbe propisa o hrani relevantnih za njihovu djelatnost.

Kao glavni ekonomski aspekti uvođenja i održavanja datog sistema sigurnosti hrane za privredne subjekte pomenuta su pitanja dodatne ekonomske dobiti od plasmana proizvoda koji su zdravstveno bezbjedniji, kao i dodatnih troškova povezanih sa tim sistemima.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti