Novi investitori: Posao za nekoliko stotina radnika u industrijskoj zoni Celpak

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Novi investitori: Posao za nekoliko stotina radnika u industrijskoj zoni Celpak

Smatra da je dolazak preduzeća iz Slovenije koje je prošle godine u Celpaku pokrenulo proizvodnju.

11.02.2020. 10:39 / Izvor: Blic

U Prijedoru će u naredne dve godine u industrijskoj zoni "Celpak" najmanje četiri investitora pokrenuti ili širiti proizvodnju. Tako će biti zaposleno još nekoliko stotina radnika.

Ovo je za Srpskainfo izjavio vršilac dužnosti direkora Agencije za ekonomski razvoj grada Prijedora (PREDA) Aleksandar Drljača.

"Ugovori su potpisani sa četiri investitora koji su kupili zemlju u "Celpaku“. Njihova obaveza je da u naredne dve godine završe gradnju proizvodnih pogona", kaže Drljača.

Smatra da je dolazak preduzeća iz Slovenije koje je prošle godine u "Celpaku“ pokrenulo proizvodnju komutatora podstaklo i ostale investitore da izaberu ovu industrijsku zonu.

"To preduzeće iz Slovenije će još dve hale izgraditi, a planiraju da jednu od njih završe ove godine. Svojim novcem će graditi nove hale, i pokazalo se da je dobar potez bio što im je grad Prijedor izgradio prvu halu. Sada zapošljavaju oko 50 radnika, a plan je da ih imaju oko 600", rekao je Drljača.

Objašnjava da će pored njih još dva domaća privrednika u „Celpaku“ širiti proizvodnju iz oblasti metala, te da su svoj dolazak najavili i Nemci.

"Firma iz Nemačke je deo velikog koncerna i proizvode vreće za pakovanje medicinskog materijala. Trenutno čiste parcelu koju su kupili, a u aprilu će početi graditi fabriku. U septembru će pokrenuti proizvodnju, a u međuvremenu jedan broj radnika slati u Nemačku i Češku na obuku. U naredne dve godine zaposliće oko 250 radnika, pretežno žena", objašnjava Drljača.

On dodaje da su u toku pregovori sa još tri investitora.

"Privlači ih jeftino zemljište, koje košta od jedne do 10 KM po kvadratu, potom kvalitetna radna snaga i blizina evropskog tržišta", ističe Drljača.

On otkriva da je plan PREDA da u Prijedoru napravi regionalni centar kreativne i IT industrije.

Ove sedmice zatvoren je konkurs za prijem na obuku 50 osoba iz veb-dizajna, 3D modeliranja, grafičkog dizajna, video-produkcije i digitalne fotografije.

Projekt menadžer u PREDA Goran Rodić objašnjava da je to pet obuka za po 10 osoba koje će biti održane u prostorijama ove Agencije. Cilj je da nezaposleni nakon obuke pokrenu posao u ovom sektoru te da zaposleni usavrše svoje znanje.

"Pored toga, sledeće sedmice krećemo sa obukama za jednu grupu zavarivača i CNC operatera u kabinetima Mašinske škole. Biće ih po 15 u dve grupe. Plan je da privrednici budu u Komisiji za odabir kandidata i ponudićemo im da polaznici deo obuke odrade i kod njih u preduzećima", priča Rodić.

Nada se da će ovih 30 zavarivača i CNC operatera, kao i 50 polaznika obuka iz kreativne industrije naći posao i ostati u Prijedoru.

Navodi da PREDA trenutno završava i godišnji Akcioni plan zapošljavanja koji usvaja Privredni savet grada.

"Radnike najviše traži prerađivačka industrija, i to profile koji su u vezi sa metalopreradom i drvopreradom kao što su varioci i CNC operateri, potom radna snaga u industriji tekstila, kože i obuće", zaključuje Rodić.

U prostorijama PREDA nalazi se prostor namenjen onima koji žele da razviju poslovnu ideju. Zainteresovani mogu da koriste računare, 3D štampač, profesionlnu kameru i opremu za snimanje zvuka. U ovoj Agenciji će sa 250.000 odobrenih evra proširiti i opremiti multimediajlne radionice koje će biti korištene za obuku, ali i izradu prototipa proizvoda iz poslovnih ideja.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti