Kanton Sarajevo prvi u BiH dobiva Zakon o Ekonomsko-socijalnom vijeću

14.02.2020. 08:38 / Izvor: Fena
Kanton Sarajevo prvi u BiH dobiva Zakon o Ekonomsko-socijalnom vijeću

Vlada Kantona Sarajevo (KS) utvrdila je Prijedlog zakona o ekonomsko-socijalnom vijeću za područje KS, kojim se prvi put zakonski uređuje rad ovog tijela.

Vlada Kantona Sarajevo (KS) utvrdila je Prijedlog zakona o ekonomsko-socijalnom vijeću za područje KS, kojim se prvi put zakonski uređuje rad ovog tijela, te ga je uputila u skupštinsku proceduru.

 

Kanton Sarajevo je jedini kanton u Federaciji, ali i nivo vlasti u BiH koji donosi Zakon o ESV-u, kao najvišem institucionalnom tripartitnom tijelu za vođenje socijalnog dijaloga.

Ministar za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice KS i potpredsjednik ESV-a Malik Garibija ističe da je najveća važnost zakona u tome što garantuje punu uključenost reprezentativnih sindikata i poslodavaca u svim važnim procesima i donošenju svih relevantnih odluka koje se tiču prava radnika, poslovnog okruženja i ekonomsko-socijalnog razvoja Kantona Sarajevo.

"U proteklom periodu podigli smo važnost i dignitet ovog tijela, a sada ga dodatno ojačavamo Zakonom koji je donesen, također, u punoj saradnji i uz saglasnost sindikata, poslodavaca i Vlade. Na ovaj potez obavezala nas je i jedna od 300 mjera koja je tražila puno uključivanje sindikata u donošenje odluka, a na ovaj način to se uvodi i kao sistemska obaveza svake naredne Vlade", poručio je Garibija.

Franjo Rener, predsjednik ESV-a KS i Kantonalnog odbora saveza samostalnog sindikata BiH za KS, naglasio je da je riječ o veoma važnom zakonu te da podržava proceduru za konačno usvajanje ovog zakona i od Skupštine KS.

Ekonomsko-socijalno vijeće KS ima 15 članova, po pet od svakog socijalnog partnera, odnosno Vlade, te reprezentativnih udruženja poslodavaca i sindikata. Odluke se donose konsenzusom, odnosno uz odobrenje svih članova, a prije nego što budu razmatrane na sjednicama Vlade i Skupštine, saopćeno je iz Pres-službe KS-a.

 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti