Odobren Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak u Brčkom

05.03.2020. 07:39 / Izvor: Akta.ba
Odobren Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak u Brčkom

Vlada Brčko distrikta Bosne i Hercegovine na izvanrednoj sjednici u srijedu odobrila je Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak.

Vlada Brčko distrikta Bosne i Hercegovine na izvanrednoj sjednici u srijedu odobrila je Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak.

Ravnatelj Porezne uprave Brčko distrikta BiH Miodrag Trifković kazao je da se prije nekoliko mjeseci startalo s izradom Nacrta zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak, koji je implementirao ravnotežu s entitetskim propisima.

"To se odnosi na to da se neoporezivi dio plaće, kao osnovni oslobođeni iznos, uveća, odnosno pokuša izravnati s entitetima. Do sada je taj neoporezivi dio plaće bio 300 maraka, što se smatra praktično egzistencijalnim minimumom. Zbog troškova života koji rastu svaki dan entiteti su podizali taj iznos. Republika Srpska podigla je na visinu od 500 maraka, Federacija BiH na 800 maraka i mi u Brčko distriktu BiH smatramo da je minimum 500 maraka", kazao je Trifković.

Napomenuo je kako u izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak postoji još jedna novina koja se odnosi na isplatu toplog obroka.

"Zakon ne tretira visinu isplate, zakon tretira neoporezivi dio toplog obroka. Nije limitirana ni najviša ni najniža razina, ali sve ono što se isplati preko 7 maraka u skladu s prijedlogom zakona o porezu na dohodak će biti oporezivo. Kada je riječ o Zakonu o radu, koji je propisao obvezu isplate toplog obroka, to je naknada koja se isplaćuje i na koju se neće obračunavati porez ni u realnom sektoru do visine od 7 maraka. Naprimjer, netko može isplaćivati jednu konvertibilnu marku za topli obrok, a ako isplaćuje 10 maraka, onda će biti dužan na 3 marke obračunati porez i ta razlika bit će, također, dio osnovice za obračun doprinosa. Sve ono što se ne oporezuje u skladu sa Zakonom o doprinosima neće ulaziti ni u osnovicu za obračun doprinosa", istaknuo je Trifković.

 Kada je riječ o izdržavanim članovima, Trifković je kazao da je do sada bilo da dijete na školovanju može biti izdržavani član samo do 27 godine života ako je na redovitom školovanju.

"Izmjenom ovoga Zakona regulirano je da dijete na školovanju može biti izdržavani član do 27 godine bez obzira na to je li na školovanju", kazao je Trifković.

Vlada Brčko distrikta BiH danas je održala i prvi nastavak 76. redovite sjednice na kojem je odobrila Smjernice za izradu nacrta pravilnika o izmjenama i dopunama Pravilnika o knjigovodstvu proračuna Brčko distrikta BiH, priopćila je Vlada Brčko distrikta BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti