Omogućen povrat PDV-a i privrednicima iz BiH u drugim zemljama

07.03.2020. 08:28 / Izvor: Akta.ba
Omogućen povrat PDV-a i privrednicima iz BiH u drugim zemljama

Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje (UOUIO) BiH usvojio je izmjene i dopune Pravilnika o primjeni Zakona o PDV-u.

Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje (UOUIO) BiH usvojio je izmjene i dopune Pravilnika o primjeni Zakona o PDV-u kojim će se principom reciprociteta omogućiti povrat PDV-a i privrednicima iz BiH u drugim zemljama.

Te izmjene pravilnika već duže vrijeme zahtijeva poslovna zajednica, posebno prijevoznici, jer im je, kako je saopćeno, onemogućen povrat PDV-a na gorivo u drugim zemljama budući da to do sada nije bilo omogućeno strancima u BiH.

Članovi UO danas su na sjednici usvojili Izvještaj o radu UIO za 2019. godinu, gdje su navedeni podaci o prihodima, redovnoj naplati i povećanju prihoda kao i poduzetim mjerama za naplatu zaostalih dugovanja po osnovu PDV-a.

Zbog nedovoljnog broja glasova nije usvojena izmjena Pravilnika o unutarnjoj organizaciji UIO, dok je jednoglasno usvojen Pravilnik o uplaćivanju indirektnih poreza i ostalih prihoda i taksi koje naplaćuje UIO.

Tačke dnevnog reda koje su se odnosile na utvrđivanje koeficijenata i raspodjelu prihoda od indirketnih poreza za prethodne godine skinute su s dnevnog reda, jer su u toku dogovori entitetskih vlada o konačnom poravnanju

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti