Bh. proizvođači pilećih proizvoda imaju dovoljno sirovina i sigurnu proizvodnju

19.03.2020. 12:25 / Izvor: Akta.ba
Bh. proizvođači pilećih proizvoda imaju dovoljno sirovina i sigurnu proizvodnju

Zbog nedavnog zastoja na graničnim prelazima i sankcija koje su nastupile, u teškoj situaciji moglo se naći i peradarstvo.

Brojne grane privrede trenutno su pogođene krizom uzrokovanom koronavirusom. Zbog nedavnog zastoja na graničnim prelazima i sankcija koje su nastupile, u teškoj situaciji moglo se naći i peradarstvo.

Podsjećamo, od jučer se transport odvija normalno, tako da za sada, a kako su i za Akta.ba kazali proizvođači piletine, nemaju problema sa sirovinama a i snabdjevanje trgovina i proizvodnja se odvija normalno.

Izvršni direktor mesne industrije Madi iz Tešnja i predsjednik Koordinacije Udruženja peradara - živinara u BiH Edin Jabandžić, izjavio je da je Srbija, iz koje trenutno naša zemlja uvozi najviše hrane za perad, prvo puštala kamione koje voze njihovi državljani nakon čega su, poštujući procedure, pustili i druge vozače.

Adnan Zaimović marketing - menadžer u kompaniji Perutnina za Akta.ba je kazao njihova fabrika ima dovoljno svojih sirovina, te da se proizvodnja u njihovim pogonima odvija nesmetano i po planu.

"Naša fabrika radi u punom kapacitetu. Trenutno nemamo nikakvih problema kada su sirovine u pitanju jer uvijek imamo dovoljno zaliha. Proizvodnja ne trpi nikakve posljedice. Naravno svjesni smo da se situacija u našoj zemlji i svijetu mijenja iz sata u sat, dana u dan, te moramo biti na sve spremni.Svi potrošaći mogu biti sigurno da naših proizvoda neće nestati u skorijem periodu", kazao je Zaimović.

Nedžad Biberović, marketing - menadžer iz mesne industrije Ovako, kazao je da njihova fabrika ima dovoljno svježe piletine za narednih 50 dana, a prerađevina i više od toga.

"Ono što možemo potvrditi jeste da naša dnevna proizvodnja ne može pokriti kompletno bh. tržište. Sigurno je da će dalja proizvodnja zavisiti od brzine zatvaranja i otvaranja granica", kaže Biberović.

Iz ove kompanije su kazali da su jedina kompanija u BiH koja posjeduje vlastitu tvornicu stočne hrane, te da se prehrana pilića zasniva isključivo na vlastitoj hrani. Na vrijeme su obezbjedili dovoljne količine sirovine a samim time i hrane za piliće. Kvalitet stočne hrane kao i pilećeg mesa ostaje na najvećem nivou. Također apeluje na građane da ne dižu paniku jer se proizvodnja piletine kao i proizvoda od pilećeg mesa odvija po planiranoj dinamici za ovaj period godine

Ova gospodarska grana u BiH za sebe veže oko 20.000 radnih mjesta. Otkad je uspostavljen Sporazum o trgovini s EU domaća piletina bila je zaštićena i to je dovelo do snažnog razvoja BiH proizvodnje. Naša industrija smatra se liderom u regiji. Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje BiH, u prvih šest mjeseci prošle godine BiH je izvezla 1.200 tona pilećeg mesa i prerađevina od piletine u ukupnoj vrijednosti od 3,5 miliona KM a uvezla četiri puta više proizvoda vrijednih više od 9 miliona KM. 

I.M.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti