Tešanjski privrednici i vlast razočarani odlukom Vlade FBiH

06.04.2020. 08:17 / Izvor: Akta.ba
Tešanjski privrednici i vlast razočarani odlukom Vlade FBiH

Povodom Odluke Vlade FBiH od petka 3. aprila kojom je izvšena nepravedna raspodjela 21 miliona maraka općinama i kantonima, jučer je u Općini Tešanj održana press konferencija.

Povodom Odluke Vlade FBiH od petka 3. aprila kojom je izvšena nepravedna raspodjela 21 miliona maraka općinama i kantonima, jučer je u Općini Tešanj održana press konferencija. Bez obzira što  je već Odluka stavljena van snage, javnosti su se u Općini Tešanj obratili Općinski načelnik Suad Huskić, Predsjedavajući Općinskog vijeća Senad Subašić, Predsjednik Udruženja privrednika Senad Brka, Vlasnik firme Hifa oil-a Izudin Ahmetlić, Vlasnik firme MADI Edin Jabandžić i Predstavnik AS grupacije i Klas Sarajevo Rusmir Hrvić.

"Ne čekajući ničiju pomoć, u Tešnju je urađeno sve što je bilo moguće  kako bi se zaštitilo stanovništvo, a sve u skladu sa naredbama Federalnog štaba civilne zaštite. Pripremljene su zdravstvene ustanove, na raspolaganju je 106 ljekara, više od 250 medicinskih tehničara, više od 100 kreveta za izolatorij. U opremanje i borbu protiv coronavirusa na lokalnom nivou je utrošeno preko 300.000 maraka, koja su obezbijedili Općina i privrednici.", naglašeno je u obraćanju. 

Općina Tešanj se u dva navrata  obraćala Vladi FBiH, u vezi borbe protiv Covid 19, zahtjevom za pomoć za nabavku respiratora, mobilnog rentgen aparata i nedostajući dio opreme za labaratoriju u kojoj bi se moglo vršiti testiranje na Covid 19.

"Nepravednom Odlukom Vlade FBiH smo iznenađeni i razočarani. Ovo nije prvi put da Tešanj ima loša iskustva i da osjeti nepravdu. U 2019. godini smo zakinuti za 600.000 KM u raspodjeli sredstava od PDV-a, a zbog greške Federalnog ministarstva finansija. Odlukom o raspodjeli sredstava nižim nivoima vlasti bez kriterija, napravljena je nepravda, sada kada vanredne prilike traže ozbiljnost i profesionalnost", navodi se u današnjem obraćanju.

Na kraju obraćanja, zatraženo je da:

- Vlada FBiH javno objavi podnesene zahtjeve općina kao i kriterije u raspodjeli ovakvih sredstava u 2020, ali i prethodne dvije godine, kako bi se vidjelo za šta su sredstva raspoređena.

- Da Vlada ZDK objavi kriterije za raspodjelu sredstava za ovu i prethodne dvije godine.

Općina Tešanj je pripremila rebalans Budžeta i prijedlog mjera za podršku privredi.

Iz dosadašnjeg toka krize COVID primjećuje se nedostatak jasne koordinacije i odgovornosti. Tražimo efikasan i odgovoran sistem 

Sve naredbe koje se donose, pa i Covid zakon na kojem se radi, moraju imati jasno analiziranu i ekonomsku komponentu. Zaštita zdravlja ljudi, ali i očuvanje radnih mjesta si isključivi prioritet. Veliki poslovni subjekti, ali i malo poduzetništvo i obrti su ugroženi i potrebna nam je jasna i brza reakcija i podrška u očuvanju radnih mjesta. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti