Pogledajte najnovije cijene goriva na benzinskim pumpama u FBiH

13.04.2020. 10:32 / Izvor: Akta.ba
Pogledajte najnovije cijene goriva na benzinskim pumpama u FBiH
OTVORI GALERIJU

Jutros na benzinskim pumpama u Sarajevu dizel D4 naisplaljivije sipati na pumpi Selex, super 98 na Brkić Petrolu, super 95 na G- Petrolu i dizel D5 na pumpi BSP Oil.

Nakon što je Vlada FBiH prošle sedmice usvojila odluku o neposrednoj kontroli cijena naftnih derivata, kojom je ograničena marža na veleprodaju, ali i na maloprodaju goriva u cijeloj Federaciji BiH stanje sa cijenama naftni derivata je optimističnije.

Ovu tvrdnju opravdavaju cijene naftnih derivata koje smo istražili putem mobilne aplikacije Federalnog ministarstva trgovine, koja pruža uvid u cijene na svim benzinskim pumpama u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Jutros na benzinskim pumpama u Sarajevu dizel D4 naisplaljivije je sipati na pumpi Selex, Brkić Petrol, G- Petrol, super 98 na Brkić Petrolu, super 95 na G- Petrolu i dizel D5 na pumpi BSP Oil.

 

(Pregled najnižih cijena naftnih derivata u Sarajevu, 13.04.2020.)

 

I u ostalim bh. gradovima cijene su niže. U Mostaru, jutros je dizel D4 najeftiniji na pumpi G - Petrola kao i super 98, super 95 na BSP Oil kao i  dizel D5.

 

 

(Pregled najnižih cijena naftnih derivata u Mostaru, 13.04.2020.)

 

U Tuzli jutros je dizel D4 najeftiniji na  pumpi G - Petrola kao i super 98, super 95 kod Kopex Sarajlić dok je dizel D5 najeftiniji na pumpi Holdine.

 

 

(Pregled najnižih cijena naftnih derivata u Tuzli, 13.04.2020.)

 

U Zenici jutros je dizel D4 najeftiniji na pumpi Ti Oil, super 98 na Brkić Petrolu kao i super 95 dok je dizel D5 najeftiniji na pumpi Holdine.

 

(Pregled najnižih cijena naftnih derivata u Zenici, 13.04.2020.)

 

Inače, prema zadnjoj Odluci Vlade FBIH privrednim društvima koja obavljaju djelatnost trgovine na veliko naftnim derivatima propisana je maksimalna veleprodajna marža u apsolutnom iznosu od 0,06 KM/litru derivata. Privrednim društvima koja obavljaju djelatnost trgovine na malo naftnim derivatima propisana je maksimalna maloprodajna marža u apsolutnom iznosu u visini od 0,25 KM/litru derivata.

Vlada FBiH će u roku od 15 dana od dana stupanja na snagu ove odluke obavijestiti Parlament FBiH o mjerama neposredne kontrole.

Za realizaciju i nadzor nad provođenjem ove odluke zadužene su federalna, kantonalna, gradska i općinska tržišna inspekcija.

O obrazloženju odluke također je navedeno da je u proteklom periodu došlo do značajnog sniženja cijena barela na svjetskom tržištu, te i do sniženja rafinerijskih cijena naftnih derivata.

Međutim, bez obzira na drastična smanjenja rafinerijskih, a i veleprodajnih cijena na tržištu Federacije BiH, to nije rezultiralo odgovarajućim sniženjem maloprodajnih cijena na benzinskim pumpama.

Određeni broj benzinskih pumpi u ovom periodu (mart-april) prijavljivao je veoma visoke cijene i izuzetno visoku maržu, koja je dostizala i 0,50 KM/litar.

Ovo se posebno odnosi na pojedine uvoznike/veletrgovce, koji imaju 87,84 posto učešća u ukupnom uvozu naftnih derivata u Federaciju BiH. Ove kompanije su ujedno i vlasnici 22 posto od ukupnog 689 benzinskih pumpi u Federaciji BiH.

U pogledu maloprodajnih cijena uočeno je da one u kontinuitetu gotovo uvijek imaju najviše maloprodajne cijene na benzinskim pumpama i evidentna su određena pravila u ponašanju ovih subjekata u vezi s formiranjem i visinom cijena, te vremenskim podudaranjem izmijene cijena i dužine zadržavanja njihovog visokog nivoa.

U narednom periodu prema zaduženju Vlade FBiH, Federalno ministarstvo trgovine da prati efekte propisane mjere neposredne kontrole cijena utvrđivanjem marži u veleprodaji i maloprodaji naftnih derivata. 

E. Ko.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti