Pregled javnih nabavki: Koje ustanove i po kojoj cijeni su nabavile respiratore

04.05.2020. 13:20 / Izvor: Akta.ba
Pregled javnih nabavki: Koje ustanove i po kojoj cijeni su nabavile respiratore

Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva nedavno je saopćio da u FBiH postoji 141 respirator te da se oni koriste samo u najtežim slučajevima zaraze koronavirusom.

Mnoge zemlje u regiji i svijetu kupovali su medicinske respiratore prije vrhunca pandemije a sve u cilju povećanja svojih bolničkih kapaciteta a time i spašavanja života pacijenata. Dostupni podaci pokazuju da se u BiH najviše nabavki vršilo u samom vrhuncu epidemije u periodu mart - april 2020.

U nastavku donosimo pregled nabavki respiratora za bolnice, kliničke centre i ustanove na području BiH u 2020. godini, a koje su javno objavljene i nalaze se u bazi Akta.ba portala.

Kantonalna Bolnica Zenica izvršila je nabavku tri klinička raspiratora za djecu i odrasle vrijednosti 143.100,00 KM i dva transportna raspiratora čija je vrijednost 47.320,00 KM. Isporučilac za ove aparate bila je kompanija INEL BH d.o.o. Maglaj.

JU KBZ je izvršila i nabavku respiratora sa neuralno kontrolisanom ventilacijom i anesteziološki aparat bez monitora vrijednosti 139.000,00 KM, isporučilac opreme je PROMA d.o.o. Sarajevo. Od strane ove kompanije izvršena je isporuka dva respiratora sa AMV adaptivnim ventilacijskim modulom vrijednost 83.000,00 KM a isporučilac INEL BH d.o.o. Maglaj. 

Zdravstvena ustanova Dom zdravlja Cazin izvršila je nabavku četiri respiratoria i dva ekg uređaja za potrebe izolatorija i HMP, a u vezi proglašenja prirodne nezgode izazavane virusom COVID-19. Vrijednost ove nabavke je 67.064,30 KM a isporučilac Đaković d.o.o. Banja Luka.

Klinički centar Univerziteta u Sarajevu izvršio je nabavku visokofrekventnog ventilatora - respiratori za ventilaciju odraslih i djece čija je vrijednost 249.600,00 KM a isporučilac kompanija PROMA d.o.o. Sarajevo. Kompanija Sono Medical d.o.o. Sarajevo je za UKCS izvršila isporuku ventilatora - respiratora za ventilaciju djece i odraslih vrijednog 154.000,00 KMneonatalnog ventilatora - respiratora za ventilaciju novorođenčadi vrijednog 224.000,00 KM.

Općina Tešanj je putem pregovaračkog postupka izvršila nabavku LOWENSTEIN VENTILOGIC LS respiratora za Vatrogasni dom Tešanj. Vrijednost nabavke je 70.668,00 KM sa PDV-om a isporučilav je kompanija INEL BH doo Maglaj. Sredstva za predmetnu nabavku u visini od 70.668,00 KM obezbjeđena su iz donatorskih sredstava firmi STAR-S d.o.o. Tešanj i SNS SILVER STAR“ d.o.o. Tešanj u iznosu od 28.000,00 КМ i iz budžeta Općine Tešanj za 2020. godinu. 

Sveučilišna klinička bolnica Mostar izvršila je nabavku mobilnog digitalnog RTG uređaja, multifunkcionalnog portabilni ultrazvučnog sistema i respiratora za potrebe Izolacijskog bloka Klinike za infektivne bolesti Sveučilišne kliničke bolnice Mostar. Isporučilac za ovu nabavku vrijednu 395.000,00 KM je kompanija MEDICAL export-import Mostar d.o.o. SKB Mostar je za potrebe Klinike za neurokirurgiju Sveučilišne kliničke bolnice Mostar izvršila nabavku respiratora u vrijednosti 493.200,00 KM, čiji je isporučilac kompanija INEL BH d.o.o. Maglaj.

Javna ustanova Bolnica Travnik izvršila je nabavku šest respiratora putem pregovaračkog postupka. Isporučilac je kompanija PROMA d.o.o. Sarajevo a vrijednost nabavke 258.000,00 KM.

JZO Univerzitetski klinički centar Tuzla je u dopuni plana javnih nabavki za 2020. godinu planirala nabavku tri respiratora, ali nije poznato da li je ista napravljena. 

Vlada Brčko distrikta je za potrebe Javne zdravstvenea ustanova "Zdravstveni centar Brčko" izvršila nabavku 10 respiratora za uspostavljenje mjera prevencije i kontrole infekcije od Corona virusa. Nabavka je izvršena putem pregovaračkog postupka i vrijedna 520.000,00 KM. Isporučilac je firma Sedžan-Ingenering d.o.o. Sarajevo. Kompanija Sono Medical d.o.o. Sarajevo je za potrebe odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge Vlade Brčko distrikta BiH izvršila isporuku pet respiratora i pacijent monitora u vrijednosti od 402.012,00 KM.

JZU bolnica Sveti Vračevi Bijeljina je putem pregovaračkog postupak bez objavljivanja obavještenja o nabavci izvršila nabavku respiratori za mehaničku ventilaciju pedijatrijskih i odraslih pacijenata. Nabavka je vrijedna 136.000,00 KM a isporučilac PROFY d.o.o Bijeljina.

Opšta bolnica Sveti apostol Luka Doboj nabavila je sedam transportnih respiratora za odrasle i djecu za svoje potrebe i potrebe JU Dom za starija lica Doboj. Isporuku je izvršila firma KRAJINGROUP d.o.o. Banja Luka a njena vrijednost je 196.000,00 KM.

JZU Univerzitetski klinički centar Republike Srpske izvršio je nekoliko nabavki respiratora za potrebe Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske. Nije poznato o kojim količinama je riječ. Isporuku aparata u iznosu od 399.880,00 KM izvršila je kompanija ECOVISION d.o.o. Banja Luka, a isporuku respirator za mehaničku ventilaciju za potrebe Klinike intenzivne medicine za nehirurške grane vrijednu 526.800,00 KM izvršila je kompanija Paroco-B Medical Equipment d.o.o. Banja Luka​. 

Ne/spremno bh. zdravstvo

I dok su zemlje u regionu spremno dočekale pandemiju zbog prilično povoljnog broja respiratora u zdravstvenim ustanovama, u Bosni i Hercegovini je situacija znatno drugačija.

Hrvatske vlasti javno su objavile da imaju 500 stacionarnih i 300 pokretnih respiratora, u Srbiji imaju više od 1.000 respiratora širom zemlje, Sjeverna Makedonija kazala je da ih ima 200, a Crna Gora 70. U BiH još uvijek taj broj nije poznat, a kako stvari stoje neće ni biti.

Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva nedavno je saopćio da u FBiH postoji 141 respirator te da se oni koriste samo u najtežim slučajevima zaraze koronavirusom.

Direktorica Univerzitetskog kliničkog centra u Sarajevu Sebija Izetbegović kazala je za N1 prije nekoliko dana, da ovaj centar ima 63 respiratora i da uskoro planira nabavku novih.

Pomoćnik direktora za medicinske poslove Kantonalne Bolnice Zenica Dr. Kasim Spahić za Akta.ba je kazao da u KB Zenica imaju ukupno devet respiratora za intenzivnu njegu, dva transportna respiratora i šest respiratora za kućno liječenje.

"Nakon nastanka epidemije koronavirusom KB Znica je provela procedure javne nabavke i potpisala ugovore sa dobavljačima za nabavku još osam respiratora za intenzivnu njegu i dva transportna respiratora. Trenutno čekamo isporuku za ove respiratore, koji će zadovoljiti potrebe naše bolnice", kazao je Spahić.

Direktor Opće bolnice “Abdulah Nakaš” Sarajevo, Zlatko Kravić kazao je da Opća Bolnica trenutno ima 10 respiratora ali ima i pet anestezioloških aparata koji se mogu koristiti kao respiratori.

"Nedavno smo iskazali potrebu za još 10 aparata s kojima bi naše potrebe bile zadovoljene. U našim intezivnim sobama imamo ok 20 mjesta tako da će uskoro svaki krevet imati svoj respirator i time će se zadvoljiti svi standardi i norme intezivne njege", kazao je Kravić.

Mitar Zimonjić, stručni savjetnik za koordinaciju u zdravstvenom sektoru Vlade Brčko distrikta za Akta.ba je kazao JZU "Zdravstveni centar Brčko" trenutno raspolaže sa sedam respiratora. 

"Pored navedenog Odjeljenje za zdravstvo i ostale usluge provelo je i postupak javne nabavke za još ukupno 15 respiratora i to po postupku broj 13-00091 1/20 potpisan je ugovor za isporuku pet respiratora i po postupku broj 13-00101 1/20 potpisan je ugovor za nabavku 10 respiratora. U narednim danima očekuje se isporuka istih", kazao je Zimonjić.

 

 

 

 


 


 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti